Τούρτα με κέικ κόκκινης κολοκύθας και frosting τυριού

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Αυτό το λαχταριστό κέικ είναι άκρως αφράτο και αρωματικό. Με την προσθήκη frosting τυριού μετατρέπεται σε μια υπέροχη τούρτα!

 

Υλικά για μια φόρμα διαμ. 24 εκ.

  • 400 γρ. κολοκύθα καθαρισμένη σε κομμάτια
  • 4 αυγά
  • 360 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 250 ml αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο
  • 2/3 φλιτζανιού χυμός πορτοκάλι
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
  • 400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα
  • 1 κουτ. σούπας κανέλα
  • 1 κουτ. σούπας τζίντζερ σκόνη
  • 1 πρέζα αλάτι

 

Για το frosting και τη διακόσμηση

  • 10 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
  • 250 γρ. βούτυρο μαλακωμένο
  • Λίγη κανέλα
  • Λίγο τζίντζερ σκόνη
  • Ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
  • 400 γρ. τυρί κρέμα
  • ζαχαρωτά σε σχήμα κολοκύθας ή καρύδια

 

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε και κόβουμε την κολοκύθα σε κύβους. Τη ρίχνουμε σε δύο δόσεις στον επεξεργαστή τροφίμων και την ψιλοτρίβουμε.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στις αντιστάσεις και λαδώνουμε μια φόρμα. Πασπαλίζουμε παντού με αλεύρι και πετάμε όσο δεν κολλήσει στο λάδι.
  3. Προσαρμόζουμε το σύρμα στην κουζινομηχανή και χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη για 4 λεπτά στη δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνουν ένα λευκό κι αφράτο μείγμα.
  4. Κοσκινίζουμε στο μεταξύ το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το αλάτι και τα μπαχαρικά.
  5. Προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών σταδιακά το λάδι, το ξύσμα και τον χυμό του πορτοκαλιού μέσα στον οποίο ανακατεύουμε τη σόδα την τελευταία στιγμή.
  6. Σταματάμε τη λειτουργία της κουζινομηχανής όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά και παίρνουμε μια σπάτουλα στο χέρι. Ενσωματώνουμε στο μείγμα την τριμμένη κολοκύθα εναλλάξ με το μείγμα του αλευριού κάνοντας ήρεμες κυκλικές κινήσεις.
  7. Όταν γίνει ομοιογενές το μείγμα το μεταφέρουμε στη φόρμα που ετοιμάσαμε και το ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί σε βάθος. Ελέγχουμε αν ψήθηκε σωστά βυθίζοντας στο κέντρο του ένα μαχαίρι. Πρέπει να βγει στεγνό.
  8. Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και μετά από 5 λεπτά το ξεφορμάρουμε πάνω σε σχάρα. Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως κι ύστερα, αν είναι απαραίτητο, κόβουμε από την επιφάνεια του όσο χρειάζεται ώστε να γίνει εντελώς επίπεδη.
  9. Για το frosting: μέσα σε μπολ χτυπάτε με μίξερ χειρός το βούτυρο με την άχνη, το ξύσμα λεμονιού, την κανέλα και το τζίντζερ. Προσθέτουμε το τυρί κρέμα ανακατεύοντας με σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως.
  10. Χωρίζουμε το κέικ στη μέση με μια οριζόντια τομή. Αλείφουμε το κάτω μέρος με λίγο από το frosting τυριού και σκεπάζουμε με το δεύτερο κομμάτι.
  11. Μεταφέρουμε λίγο frosting σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με κατσαρή μύτη μπροστά και καλύπτουμε με το υπόλοιπο την επιφάνεια και τα πλαϊνά της τούρτας.
  12. Κόβουμε περιμετρικά ροζέτες από το frosting , διακοσμούμε με ζαχαρωτά ή ψίχα καρυδιών και αφήνουμε την τούρτα στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.

Μπορείς να δεις ακόμη