|  | 

Κουζίνα

Τούρτα με μους κάστανο – Κουζίνα: Μαζί με τον Ανδρέα και την Ελένη

 

ΥΛΙΚΑ

  • Για το παντεσπάνι

  • 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
  • 50γρ. κακάο
  • 10γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 6 αυγά
  • ½ κ.γ αλάτι
  • 2 βανίλιες
  • 200γρ. καστανή ζάχαρη
  • 60γρ. ηλιέλαιο
  • 60γρ. γιαούρτι
  • 1 κ.γ χυμό λεμόνι
  • Για το σιρόπι

  • 5 κ.σ κονιάκ
  • 1-2 κ.σ ζάχαρη
  • 2 κ.σ νερό
  • Για τη μους κάστανο

  • 80γρ. κρέμα γάλακτος
  • 250γρ. κάστανο πουρέ
  • 350γρ. κάστανο κρέμα
  • 50γρ. κονιάκ
  • 400γρ. κρέμα γάλακτος σε παχύρευστη μορφή
  • Για το σερβίρισμα

  • 6-7 μαρόν γλασέ
  • 50γρ. φουντούκια καβουρδισμένα
  • 2 κ.σ ζάχαρη
  • Κακάο

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

 

Για το παντεσπάνι

Βάζω σε ένα μπολ το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν, το αλάτι, τα ανακατεύω και τα κρατάω στην άκρη. Χτυπάω στον κάδο της κουζινομηχανής τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια για λίγα λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτω το ηλιέλαιο, το γιαούρτι ανακατεμένο με το χυμό από λεμόνι, χτυπάω για λίγο ακόμη μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Βγάζω τον κάδο απο την κουζινομηχανή και ρίχνω μέσα τα στέρεα υλικά κοσκινισμένα και ανακατεύω με μία σπάτουλα με απαλές κινήσεις, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αδειάζω το μείγμα σε ένα τσέρκι με διάμετρο 20εκ., στο οποίο έχω βάλει λαδόκολλα στον πάτο και το απλώνω ομοιόμορφα. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C , για 50-55 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο το βγάζω απο το φούρνο και αφήνω το παντεσπάνι να κρυώσει.

 

Για το σιρόπι

Ανακατεύω όλα τα υλικά σε ένα μπολ και το κρατάω στην άκρη.

 

Για τη μους κάστανο

Ανακατεύω την κρέμα γάλακτος με τον πουρέ κάστανο, την κρέμα κάστανο, το κονιάκ και τα αφήνω στην άκρη. Στη συνέχεια ρίχνω την κρέμα γάλακτος σε παχύρευστη μορφή (κρύα από το ψυγείο) στον κάδο της κουζινομηχανής και χτυπάω σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να έχω μία σαντιγί. Έπειτα ενσωματώνω τη σαντιγί, με απαλές κινήσεις, στο μείγμα με την κρέμα κάστανο μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να έχω μία υπέροχη μους. Όταν έχω έτοιμη τη μους την αφήνω για 30 λεπτά περίπου στο ψυγείο.

 

Για το σερβίρισμα

Ζεσταίνω ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία, ρίχνω τη ζάχαρη και χωρίς να ανακατεύω την αφήνω να λιώσει και να καραμελώσει. Έπειτα ρίχνω τα φουντούκια και με απαλές κινήσεις ανακατεύω, μέχρι η καραμέλα να αγκαλιάσει τα φουντούκια. Αδειάζω το μείγμα σε μια λαδόκολλα, το στρώνω και το αφήνω να κρυώσει.

 

Συναρμολόγηση

Κόβω το παντεσπάνι σε 4 κομμάτια, παίρνω το πρώτο παντεσπάνι, του βάζω με ένα πινέλο λίγο σιρόπι στη συνέχεια απλώνω λίγη μους, σκορπάω λίγα μαρον γλασέ σπασμένα και καλύπτω με το άλλο κομμάτι παντεσπάνι. Συνεχίζω αυτη τη διαδικασία με όλο το παντεσπάνι. Τέλος απλώνω την υπόλοιπη μους από πάνω και στο πλάι και δίνω στην τούρτα μου μία ωραία εμφάνιση. Την βάζω στο ψυγείο να κρυώσει. Πριν τη σερβίρω, σκορπάω στην επιφάνεια της χοντροκομμένα τα φουντούκια, λίγα μαρόν γλασέ και πασπαλίζω με λίγο κακάο.

 

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

 

Δείτε ακόμη