10 μυστικά για μία υγιεινή διατροφή

by K-Admin 1

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Διατροφής, κάνουμε την αυτοκριτική μας στον τρόπο που τρεφόμαστε και δίνουμε έμφαση στα παρακάτω 10 σημεία ώστε να βάλουμε στη ζωή μας όσα περισσότερα μπορούμε.

 

 

1: Δεν αποκλείουμε καμία ομάδα τροφών από το διαιτολόγιό μας έτσι ώστε να εξασφαλίζουμε τη λήψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών μέσα από μία ποικιλία τροφών όπως ορίζει το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής το οποίο περιλαμβάνει δημητριακά, πολλά φρούτα και λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, ψάρια, αυγά, λευκό κρέας (πουλερικά) και κόκκινο σε μικρές ποσότητες.

2: Δεν παραλείπουμε κανένα γεύμα της ημέρας ώστε να διατηρούμε τον μεταβολισμό μας σε εγρήγορση. Εκτός από το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό, προσθέτουμε άλλα δύο μικρά ενδιάμεσα γεύματα. Στην ουσία «σπάμε» το πρόγραμμά μας σε μικρότερα και πιο συχνά γεύματα μέσα στη μέρα.

3: Δίνουμε έμφαση στο πρωινό καθώς ένα καλό πρωινό μπορεί να εφοδιάσει τον οργανισμό μας με την απαραίτητη ενέργεια ώστε να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες μιας κοπιαστικής μέρας. Όταν λέμε καλό δεν εννοούμε φορτωμένο με θερμίδες, αλλά ισορροπημένο διατροφικά.

 

 

4: Καταναλώνουμε δύο μερίδες ψάρι την εβδομάδα καθώς τα ψάρια αποτελούν καλή πηγή πρωτεΐνης, ενώ είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα. Η μία από τις δύο μερίδες μπορεί να είναι ένα λιπαρό ψάρι, πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά.

5: Λέμε όχι στα «κακά» λιπαρά κι ένα μεγάλο ναι στα «καλά». Χωρίς υπερβολές, απλώς καταναλώνουμε μόνο αληθινό βούτυρο, αλλά σε μικρότερες ποσότητες, μαγειρεύουμε με ελαιόλαδο και αφαιρούμε το λίπος από το κρέας.

6: Ελαττώνουμε τη ζάχαρη γιατί η κατάχρηση στην κατανάλωση μπορεί να μας οδηγήσει σε προβλήματα υγείας. Πέρα από το προφανές, πρέπει να γνωρίζουμε πως υπάρχει κρυμμένη ζάχαρη σε πολλά συσκευασμένα τρόφιμα, γι’ αυτό διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων και των χυμών.

7: Ελαττώνουμε το αλάτι όσο μπορούμε. Μπορεί να νοστιμίζει τα φαγητά και τη ζωή μας όμως προσέχουμε γιατί εμπεριέχεται σε μεγάλες ποσότητες σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα που αγοράζουμε και καταναλώνουμε, οπότε μιλάμε για υπερκατανάλωση.

8: Καταναλώνουμε όσα περισσότερα φρούτα και λαχανικά μπορούμε. Η κατανάλωση τουλάχιστον πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα θεωρείται ο χρυσός κανόνας της υγιεινής διατροφής και πρέπει να τον βάλουμε στη ζωή μας.

 

 

9: Αποφεύγουμε τα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη και ανθρακικό και πίνουμε άφθονο νερό, περίπου 2 λίτρα την ημέρα. Καλό είναι να το πίνουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και προτού διψάσουμε πολύ, καθώς, όταν αισθανόμαστε μεγάλη δίψα, ο οργανισμός έχει ήδη αρχίσει να αφυδατώνεται.

10: Καταναλώνουμε τα αλκοολούχα ποτά με μέτρο. Προτιμάμε το κρασί και τα αποστάγματα από τα κοκτέιλ που ανακατεύουν το αλκοόλ με ζάχαρη.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη