847
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Κανένας δεν πολυσυμπαθεί το φαγητό που περίσσεψε από το χτεσινό τραπέζι ακόμη κι αν είναι το πασχαλινό. Εκτός κι αν το μετατρέψουμε σε ένα ολοκαίνουριο πιάτο, κάποιες φορές πιο νόστιμο και από το αρχικό…
Στρούντελ με αρνάκι κι αυγά του Πάσχα
Περίσσεψε λίγο ψητό αρνί και 2 αυγά βραστά; Το κάνουμε γέμιση για ένα λαχταριστό στρούντελ μαζί με λίγα λαχανικά και τυρί.
Υλικά για 6 άτομα:
- 2 φλιτζάνια ψαχνό από ψητό αρνί του Πάσχα
- 1 φύλλο σφολιάτας
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο για το τηγάνι
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
- 1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
- 2 αυγά βραστά ψιλοκομμένα
- 1 φλιτζάνι ξινομυζήθρα
- 1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC και στρώνουμε με χαρτί ψησίματος ένα ταψί.
- Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά να ζεσταθεί, προσθέτουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και τις πιπεριές και σοτάρουμε να μαλακώσουν τα λαχανικά. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το ψαχνό του αρνιού και το φέρνουμε μερικές βόλτες στο τηγάνι.
- Τραβάμε από τη φωτιά το τηγάνι και προσθέτουμε τα βραστά αυγά ψιλοκομμένα, την ξινομυζήθρα, το δυόσμο και μπόλικο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.
- Τοποθετούμε στον πάγκο το φύλλο της σφολιάτας, με την πλατιά πλευρά μπροστά μας. Τοποθετούμε κατά μήκος του κάτω μέρους των φύλλων τη γέμιση και τυλίγουμε σε ρολό.
- Κλείνουμε τις άκρες, τοποθετούμε το ρολό στο κέντρο του ταψιού που ετοιμάσαμε και αλείφουμε τη ζύμη με νερό. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
- Σερβίρουμε το στρούντελ ζεστό ή χλιαρό.
Αυγά γεμιστά με μιξ λαχανικών
Μια νόστιμη λύση για τα τσουγκρισμένα κόκκινα αυγά που δεν θα περάσει απαρατήρητη.
Υλικά για 4 άτομα
- 8 αυγά βρασμένα και ξεφλουδισμένα
- 1 φλιτζάνι μιξ λαχανικών κατεψυγμένων (αρακάς, καρότο, πατάτα, πιπεριά)
- 3 κ.σ. μαγιονέζα
- 2 κ.σ. μουστάρδα
- 2 φέτες ζαμπόν σε μικρά καρεδάκια
- Αλάτι, πιπέρι
- Φυλλαράκια μαϊντανού
Εκτέλεση
- Βράζουμε τα λαχανικά για 5-10 λεπτά σε αλατισμένο νερό να μαλακώσουν και τα στραγγίζουμε.
- Κόβουμε τα αυγά κατά μήκος στη μέση και αφαιρούμε προσεκτικά τον κρόκο τους.
- Ρίχνουμε τους κρόκους σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι.
- Προσθέτουμε τα λαχανικά, το ζαμπόν και ανακατεύουμε. Μοιράζουμε το μείγμα στο κενό που έμεινε όταν απομακρύναμε τους βρασμένους κρόκους.
- Πασπαλίζουμε με πιπέρι και σερβίρουμε με φυλλαράκια μαϊντανού. Μπορούμε να τα σερβίρουμε σκέτα σε πιατέλα σαν ορεκτικό ή μαζί με μαρούλι σαν σαλάτα.
Μακαρονάδα με αρνάκι και σάλτσα λαχανικών
Αν περίσσεψε λίγο αρνί ψητό από το Πάσχα, του δίνουμε δεύτερη ευκαιρία προσθέτοντας το σε σάλτσα ντομάτας και το σερβίρουμε με ζυμαρικά και φρεσκοτριμμένο τυρί.
Υλικά για 4 άτομα
- 2 φλιτζάνια ψαχνό από αρνί του Πάσχα
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο σε φετούλες
- 1 πιπεριά κίτρινη
- 1 ποτήρι κρασί λευκό
- 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
- 1 πακέτο ζυμαρικά της επιλογής μας
- 1 ματσάκι βασιλικό ψιλοκομμένο
- Αλάτι, πιπέρι
- Πικάντικο σκληρό τυρί της επιλογής μας τριμμένο
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ευρύχωρο τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και την πιπεριά και μετά από 1 λεπτό το ψαχνό από το αρνί.
- Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα προσθέτουμε την ντομάτα κι ελάχιστο νερό. Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε το φαγητό μέχρι να μελώσει η σάλτσα. Στο τέλος προσθέτουμε και τον βασιλικό.
- Παράλληλα σε ξεχωριστή κατσαρόλα βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαγειρευτούν al dente. Τα σουρώνουμε και τα επιστρέφουμε στην κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε στα ζυμαρικά τη σάλτσα και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε σε πιάτα προσθέτοντας τριμμένο τυρί.