2,7K
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Η εβδομάδα της Τυρινής είναι η καλύτερη χρονική περίοδος να τιμήσουμε τα τυριά του τόπου μας με τον πιο ηχηρό και νόστιμο τρόπο. Στις συνταγές που σας προτείνουμε το βούτυρο, η φέτα, το κασέρι, η γραβιέρα και το ανθότυρο παίρνουν τον πρώτο ρόλο σε γλυκές και αλμυρές πίτες!
Ζυμαρόπιτα Ηπείρου
Μια πίτα χωρίς φύλλο, λεπτή και τραγανή σαν γαλέτα, πλούσια σε αρώματα βουτύρου και φέτα.
Υλικά για ένα ταψί διαμ. 32εκ. περίπου
- 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
- 2 φλιτζάνια γάλα ή 2 φλιτζάνια νερό
- 2 φλιτζάνια φέτα πικάντικη ή κατσικίσιο τυρί τριμμένο με τα δάχτυλα
- 125 γρ. βούτυρο λιωμένο
- αλάτι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C και βάζουμε μέσα ένα ταψί διαμ. 30-32εκ.
- Όταν κάψει το ταψί το βγάζουμε προσεκτικά από τον φούρνο για να μην καούμε και ρίχνουμε πάνω του ένα καλό κομμάτι βούτυρο. Το κουνάμε κυκλικά να λιώσει και να πάει παντού το βούτυρο, πασπαλίζουμε με λίγο από το αλεύρι και βάζουμε το ταψί ξανά στον φούρνο.
- Στο μεταξύ λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και ρίχνουμε σε μια λεκανίτσα το υπόλοιπο αλεύρι και το αλάτι. Ανοίγουμε μια μικρή λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε μέσα τα αυγά, το γάλα, το νερό και το λιωμένο βούτυρο. Με ένα αυγοδάρτη ανακατεύουμε μέχρι να φτιάξουμε έναν ομοιογενή χυλό.
- Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αδειάζουμε πάνω του τον χυλό σε ομοιόμορφο πάχος που δεν θα ξεπερνά το ένα δάχτυλο. Πασπαλίζουμε από πάνω τη φέτα και ξαναβάζουμε το ταψί στον φούρνο.
- Ψήνουμε για 35- 40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά. Η πίτα πρέπει να γίνει πολύ λεπτή σαν πίτσα, να καλοψηθεί και να γίνει τραγανή.
- Βγάζουμε την πίτα από τον φούρνο και πριν κρυώσει την κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Κασερόπιτα
Μια πεντανόστιμη πίτα-σουφλέ που θα σερβίρουμε ζεστή από τον φούρνο.
Υλικά για ένα ταψί διαστ. 25Χ35εκ.
- 1 πακέτο φύλλα κρούστας για γλυκά
- 600 γρ. κασέρι ή μείγμα από κασέρι και γραβιέρα χοντροτριμμένα
- 175 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 500 ml γάλα κατσικίσιο
- 4 αυγά μέτρια ή 3 μεγάλα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150οC. Λαδώνουμε το ταψί μας και στρώνουμε τσαλακωτά τα 4 πρώτα φύλλα κρούστας, λαδώνοντάς τα προηγουμένως ένα ένα με πινέλο.
- Πασπαλίζουμε από πάνω τα μισά τυριά και στρώνουμε από πάνω τσαλακωτά 4 ακόμη φύλλα αφού πρώτα τα λαδώσουμε ελαφρά με πινέλο.
- Πασπαλίζουμε από πάνω ομοιόμορφα τα υπόλοιπα τυριά και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντας τα ελαφρά και στρώνοντάς τα τσαλακωτά.
- Χαράζουμε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια φτάνοντας ως κάτω. Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το γάλα και περιχύνουμε την πίτα στο ταψί.
- Ψήνουμε την κασερόπιτα στον προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά. Ύστερα ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 175οC και ψήνουμε για λίγο ακόμα μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά.
- Ξεφουρνίζουμε την τυρόπιτα σουφλέ κι αφού κρυώσει λίγο, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Γλυκά πιταράκια τηγανιού
Ένα γλυκό του τηγανιού που θα σερβίρουμε πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη και κανέλα ή λίγο μέλι, αν προτιμάτε.
Υλικά
Για το φύλλο:
- ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
- αλάτι
- κορν φλάουρ για το άνοιγμα του φύλλου
- ελαιόλαδο ή μείγμα από αραβοσιτέλαιο και ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τη γέμιση:
- 400 γρ. ανθότυρο
- 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 βανιλίνη
- 1 αυγό
Για το σερβίρισμα:
- Άχνη ζάχαρη ή μέλι
- Λίγη κανέλα σε σκόνη (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Πρώτα ετοιμάζουμε τη ζύμη για το φύλλο γιατί θέλουμε να την ξεκουράσουμε λίγη ώρα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μπολ και το ανακατεύουμε με το λάδι, τον χυμό από το λεμόνι και το αλάτι. Προσθέτουμε σε δόσεις 1 φλιτζάνι περίπου νερό, μέχρι να γίνει μια μαλακή κι εύπλαστη ζύμη.
- Την κάνουμε μπάλα και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 1 ώρα. Ετοιμάζουμε και τη γέμιση ανακατεύοντας όλα τα υλικά της σε ένα μπολ.
- Πασπαλίζουμε τον πάγκο με κορν φλάουρ και χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 ίσα μέρη. Πλάθουμε το καθένα από αυτά σε μπάλα και τα ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο. Με τη βοήθεια κουπ-πατ κόβουμε δίσκους διαμ. 10-12 εκ. Εναλλακτικά τους κόβουμε με τη βοήθεια ενός μικρού πιάτου του καφέ και ροδάκι ζικ ζακ.
- Βάζουμε στο κέντρο κάθε δίσκου από μία κουταλιά γέμιση, αλείφουμε περιμετρικά με νερό και τους διπλώνουμε στη μέση σε πιτάκια. Πιέζουμε τα σημεία της ένωσης με πιρούνι για να κλείσουν καλύτερα.
- Ζεσταίνουμε άφθονο λάδι σε τηγάνι και τηγανίζουμε τα πιταράκια σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσουν και από τις δυο πλευρές, γυρίζοντάς τα με δυο πιρούνια.
- Βγάζουμε τα πιταράκια πάνω σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν από τα περιττά λάδια τους και τα σερβίρουμε ζεστά σε πιατέλα πασπαλίζοντας με άχνη ζάχαρη και λίγη κανέλα ή περιχύνουμε με μέλι, αν το επιθυμούμε.
Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: φούρνος.