3 υγιεινοί τρόποι για να απολαύσουμε την μπανάνα

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Εύκολα και υγιεινά γλυκά σνακ με βάση την μπανάνα για απόλαυση χωρίς τύψεις.

 

 

Vegan μπάρες με μπανάνα και ξηρούς καρπούς

Φτιάχνονται πανεύκολα, χωρίς ιδιαίτερο κόπο και κυρίως χωρίς ζάχαρη και περιττές θερμίδες.

 

Υλικά για 8 μερίδες

  • 200γρ. μπανάνες καθαρισμένε (1 ½ μεγάλη μπανάνα) σε ροδέλες
  • 150γρ. νιφάδες ή μούσλι βρώμης
  • 100γρ. μείγμα ξηρών καρπών (καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια κλπ)
  • 50γρ. σταφίδα κορινθιακή
  • 1 κουτ. σούπας κανέλα
  • ξύσμα από 1 λεμόνι ή πορτοκάλι (ακέρωτο)
  • 2 κουτ. σούπας σπορέλαιο
  • 3 κουτ. σούπας σιρόπι αγαύης
  • 4-5 κουτ. σούπας ηλιόσπορους ή σουσάμι ή pop κινόα για επικάλυψη

 

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC στον αέρα. Βάζετε στον πολυκόφτη τη βρώμη, τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τις σταφίδες και τα χτυπάμε ελαφρώς να γίνουν σκόνη αλλά να κρατάει κάπως η σταφίδα.
  2. Αδειάζουμε το μείγμα σε μπολ και προσθέτουμε την κανέλα, το σπορέλαιο, το ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού και την αγαύη. Πολτοποιούμε την μπανάνα στο πολυμίξερ και ρίχνουμε τον πολτό της στο μπολ. Ανακατεύουμε με μαρίζ να γίνει ομοιογενές το μείγμα και το αδειάζουμε σε ταψάκι διαστ. 20Χ20εκ. στρωμένο με λαδόκολλα.
  3. Βρέχουμε το χέρι μας κάτω από τη βρύση και ισιώνουμε την επιφάνεια με βρεγμένη παλάμη. Πασπαλίζουμε από πάνω με την επικάλυψη της επιλογής μας και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά περίπου.
  4. Ξεφουρνίζουμε το μείγμα και το τραβάμε μαζί με το χαρτί. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και με ένα μαχαίρι το κόβουμε πρώτα καθέτως στη μέση και μετά οριζοντίως στα 4, έτσι ώστε να πάρουμε 8 μπάρες συνολικά.
  5. Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως οι μπάρες και τις διατηρούμε σε πλαστικό μπολ σκεπασμένες.

 

 

Μαλακά κούκις με μήλο μπανάνα και καρύδια

Είναι φτιαγμένα χωρίς αλεύρι, χωρίς ζάχαρη και χωρίς καμιά λιπαρή ουσία, μόνο με μια κουταλιά μέλι και τη φυσική γλύκα των φρούτων.

 

Υλικά

  • 1 μπανάνα λιωμένη με το πιρούνι
  • 1 μήλο ξυσμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
  • 1 κουτ. σούπας μέλι (προαιρετικά)
  • 1 αυγό
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 2 φλιτζάνια μούσλι ή νιφάδες βρώμης
  • 1 κουτ. σούπας κοφτή μπέικιν πάουντερ
  • 5-6 κουτ. σούπας καρύδια ψιλοκομμένα

 

Εκτέλεση

  1. Ανακατεύουμε μέσα σε ένα μπολ με σύρμα τη λιωμένη μπανάνα, το τριμμένο μήλο, το αυγό και το μέλι.
  2. Προσθέτουμε τη βρώμη, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, τα ψιλοκομμένα καρύδια και ανακατεύουμε με σπάτουλα.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC και στρώνουμε με χαρτί ψησίματος ένα ταψί. Με ένα κουτάλι παίρνουμε μείγμα και με τη βοήθεια δεύτερου κουταλιού το βάζουμε στο ταψί, δίνοντάς του σχήμα στρογγυλό.
  4. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά.
  5. Ξεφουρνίζουμε κι αφού κρυώσουν τα βγάζουμε προσεκτικά ξεκολλώντας τα με σπάτουλα.

 

 

Smoothie με μπανάνα και βρώμη

Βελούδινο, χορταστικό και υπέροχο, γίνεται στο λεπτό και δεν το βαριέσαι ποτέ!

 

Υλικά για 2 άτομα

  • 1 μπανάνα μεγάλη σε φετούλες
  • 1 ½ ποτήρι ρόφημα βρώμης και ξηρών καρπών ή άλλο φυτικό γάλα της επιλογής σας
  • 1 κουτ. σούπας μέλι ή σιρόπι αγαύης
  • 3 κουτ. σούπας νιφάδες ή πίτουρο βρώμης

 

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε, κόβουμε και ρίχνουμε την μπανάνα στον πολυκόφτη.
  2. Προσθέτουμε το ρόφημα της επιλογής μας, το μέλι ή το σιρόπι αγαύης και τη βρώμη και χτυπάμε να πολτοποιηθεί το μείγμα.
  3. Μοιράζουμε το smoothie σε φλιτζάνια και σερβίρουμε αμέσως!

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ πολυκόφτης, φούρνος, ταψί, πολυμίξερ.

Μπορείς να δεις ακόμη