936
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις την περίοδο της Σαρακοστής είναι οι συνταγές με θαλασσινά που πρωταγωνιστούν στη διατροφή μας και αντικαθιστούν το κρέας. Οι σουπιές είναι από τις πιο νόστιμες επιλογές. Μαγειρεμένες με γλυκό κρασί και ντομάτα είναι σκέτη απόλαυση, ειδικά όταν συνοδεύονται σε πιάτο με ζυμαρικά.
Υλικά
- 1 κιλό σουπιές καθαρισμένες, κομμένες σε φέτες
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο κομμένο σε φέτες
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 2 ντομάτες ξυσμένες στον τρίφτη
- 1 φλιτζάνι μαυροδάφνη, ή άλλο γλυκό κρασί της επιλογής μας
- Λίγο αλάτι
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τα ζυμαρικά
- 1 πακέτο σπαγγέτι ή άλλο ζυμαρικό της επιλογής μας
- Λίγο ελαιόλαδο
- Αλάτι
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χύτρα ταχύτητος που έχουμε τοποθετήσει στην εστία και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Όταν γυαλίσουν και μαλακώσουν, ρίχνουμε τις σουπιές και συνεχίζουμε να σοτάρουμε για 5 λεπτά ακόμη.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφού εξατμιστεί προσθέτουμε την ξυσμένη ντομάτα και τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό.
- Μετά την πρώτη δυνατή βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε το φαγητό μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές και να δέσει η σάλτσα. Αφού δοκιμάσουμε το φαγητό προσθέτουμε όσο αλάτι χρειάζεται και ρίχνουμε μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Βράζουμε μέσα σε αλατισμένο νερό το σπαγγέτι ή άλλο ζυμαρικό της επιλογής μας αλ ντέντε και το στραγγίζουμε. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
- Σερβίρουμε τα ζυμαρικά σε πιάτα με τις σουπιές και τη σάλτσα τους από πάνω.