559
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Αφράτοι χταποδοκεφτέδες πλάι στη λαγάνα και την ταραμοσαλάτα που θα κάνουν το Σαρακοστιανό τραπέζι πιο νόστιμο από ποτέ.
Υλικά
- 1 κιλό χταπόδι
- 2 φύλλα δάφνης
- 200 γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί, τριμμένη στο μπλέντερ
- 2 κρεμμύδια μέτρια, ξερά, τριμμένα
- 1 φλιτζάνι μαϊντανό ή άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. θυμάρι ή θρούμπι
- 2 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό
- Λίγο αλάτι
- Πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1½ φλιτζάνι αλεύρι (περίπου)
- Λάδι για τηγάνισμα
Εκτέλεση
- Πλένουμε το χταπόδι, αφαιρούμε το δόντι, αδειάζουμε και πλένουμε την κουκούλα του καλά.
- Βάζουμε στη φωτιά μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο να κάψει καλά και τοποθετούμε μέσα το χταπόδι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά στη μέση της κλίμακάς της. Προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης και βράζουμε για 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσει λίγο το χταπόδι, ίσα να τσιμπιέται.
- Στο μεταξύ κόβουμε το ψωμί σε μικρότερα κομμάτια και το περνάμε από τον πολυκόφτη να γίνει ψίχουλα. Το ρίχνουμε σε ένα μπολ.
- Περνάμε και τα κρεμμύδια από τον πολυκόφτη και τα ρίχνουμε κι αυτά στο μπολ.
- Αφαιρούμε τη δάφνη από το χταπόδι, το στραγγίζουμε κι αφού κρυώσει λίγο το κόβουμε σε κομμάτια και το περνάμε με δόσεις από τον πολυκόφτη για να γίνει σαν κιμάς χοντροκομμένος. Το ρίχνουμε κι αυτό στο μπολ με το ψωμί και τα κρεμμύδια.
- Προσθέτουμε τον μαϊντανό, το θυμάρι, τον άνηθο, το ξίδι, 3-4 κουταλιές αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, αλάτι με μέτρο και μπόλικο πιπέρι. Ζυμώνουμε καλά τα υλικά μας μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου, μέχρι να σφίξει και να ανακατευτούν τα αρώματά του.
- Πλάθουμε τροφαντούς κεφτέδες και τους αλευρώνουμε, τινάζοντας να φύγει το περιττό αλεύρι.
- Τηγανίζουμε τους κεφτέδες σε μπόλικο καυτό λάδι γυρίζοντάς τους 3-4 φορές και από τις δύο πλευρές ώσπου να ροδίσουν όμορφα, χωρίς να παρατηγανιστούν.
- Τους αφήνουμε να στραγγίσουν σε χαρτί κουζίνας και τους σερβίρουμε ζεστούς συνοδεύοντας με σαλάτες και γαρνιτούρες της επιλογής μας.