884
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Η μαρινάδα γιαουρτιού με τα μπαχαρικά θα μαλακώσει και θα νοστιμίσει το κρέας όσο τίποτα, ενώ το σωστό ψήσιμο στη γάστρα θα το κάνει σκέτο λουκούμι!
Υλικά για 6-8 άτομα
- 1.8 – 2 κιλά χοιρινή σπάλα σε ένα κομμάτι
- Θυμάρι
- Κόλιανδρος
- Αλάτι, πιπέρι
- Μπίρα
Για τη μαρινάδα γιαουρτιού
- 500γρ. γιαούρτι παραδοσιακό (όχι στραγγιστό)
- 2 κ.σ μείγμα μπαχαρικών (πάπρικα, θυμάρι, κόλιανδρος κοπανισμένος, μουστάρδα σε σκόνη)
Εκτέλεση
- Αποβραδίς ετοιμάζουμε τη μαρινάδα αναμιγνύοντας το γιαούρτι με τα μπαχαρικά.
- Δένουμε το κρέας με σπάγκο ψησίματος σε μερικά σημεία και το τοποθετούμε σε πλαστικό ή γυάλινο σκεύος.
- Περιχύνουμε το κρέας με τη μαρινάδα, φροντίζοντας να σκεπαστεί παντού. Σκεπάζουμε το σκεύος σε καπάκι ή πλαστική μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο όλο το βράδυ, φροντίζοντας να το γυρίσουμε τουλάχιστον μία φορά.
- Την άλλη μέρα βγάζουμε το κρέας από τη μαρινάδα και το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας. Τη μαρινάδα δεν θα τη χρειαστούμε άλλο.
- Αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά το κρέας και το τοποθετούμε σε γάστρα, πάνω σε μικρή σχάρα. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με θυμάρι. Ρίχνουμε στη γάστρα λίγη μπίρα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC στις αντιστάσεις και βάζουμε τη γάστρα στον φούρνο σκεπασμένη. Ψήνουμε για 2.5 -3 ώρες περίπου, φροντίζοντας να γυρίσουμε μια φορά τουλάχιστον το χοιρινό μέσα στη γάστρα και να ανανεώσουμε την μπίρα όταν εξατμιστεί. Ελέγχουμε το ψήσιμο του κρέατος με ένα πιρούνι. Θέλουμε να γίνει πολύ μαλακό.
- Το τελευταίο μισάωρο ψήνουμε το φαγητό χωρίς καπάκι χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία στους 180οC.