Γιορτινά left overs

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Οι συνταγές της δεύτερης ευκαιρίας του γιορτινού τραπεζιού που εντυπωσιάζουν εκμηδενίζοντας τη σπατάλη τροφίμων.

 

 

Μπρόκολο σουφλέ με γαλοπούλα

Με τα υπόλοιπα ψαχνά της γαλοπούλας, όλα τα τυριά και τα αλλαντικά που περίσσεψαν από τα πλατό των τυριών και λίγο μπαγιάτικο ψωμί φτιάχνουμε ένα εκπληκτικής νοστιμιάς σουφλέ για το τραπέζι της επόμενης.

 

Υλικά

  • 500 γρ. μπρόκολο ή κουνουπίδι σε μπουκετάκια
  • 1 μπολ ψαχνά ψητής γαλοπούλας
  • 300 γρ. τυριά διάφορα τριμμένα
  • 200 γρ. ψωμί ψίχα
  • 100 γρ. μπέικον ή άλλα αλλαντικά ψιλοκομμένα
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 3 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 500 γρ. γάλα
  • 3 αυγά
  • Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

 

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό να πάρει βράση, το αλατίζουμε και ρίχνουμε μέσα τα μπουκετάκια του μπρόκολου. Βράζουμε για 5 λεπτά, στραγγίζουμε και ρίχνουμε σε κρύο νερό. Στραγγίζουμε καλά.
  2. Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο να λιώσει και μόλις τσιτσιρίσει ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε ζωηρά με σύρμα να γίνει μια κρέμα. Ανακατεύουμε λίγο ακόμα να ψηθεί ελαφρά και προσθέτουμε το γάλα σε δόσεις, ανακατεύοντας ζωηρά με σύρμα.
  3. Μόλις πάρει βράσει και πήξει η κρέμα, απομακρύνουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα τα 250 γρ. από τα τυριά και μετά τα αυγά, εξακολουθώντας το χτύπημα.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα. Απλώνουμε ομοιόμορφα μέσα σε ένα πυρίμαχο σκεύος το οποίο έχουμε βουτυρώσει από πριν τα κομμάτια του μπρόκολου, του ψωμιού, της γαλοπούλας και των αλλαντικών. Περιχύνουμε με την μπεσαμέλ που ετοιμάσαμε και πασπαλίζουμε με το τυρί που κρατήσαμε.
  5. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει το σουφλέ. Το σερβίρουμε ζεστό μαζί με το σκεύος.

 

 

Τορτίγια

Στην απίθανη περίπτωση που μας περίσσεψαν πατάτες φούρνου τις κάνουμε μια χορταστική ομελέτα – τορτίγια όπως τη λένε στην Ισπανία – προσθέτοντας τυριά κι αλλαντικά που περίσσεψαν από τα πλατό της γιορτής.

 

Υλικά για 4 άτομα

  • 1 πιάτο πατάτες φούρνου
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 8 αυγά
  • 1 φλιτζάνι τυριά τριμμένα
  • Ψιλοκομμένα αλλαντικά (προαιρετικά)
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 φλιτζανάκι του εσπρέσο ελαιόλαδο

 

Εκτέλεση

  1. Αν είναι πολύ χοντρά κομμένες οι πατάτες φούρνου τις κόβουμε σε λεπτότερες φέτες.
  2. Χτυπάμε τα αυγά μέσα σε ένα μπολ προσθέτοντας αλάτι, πιπέρι και λίγο νερό. Ανακατεύουμε μέσα ένα μέρος από τα τριμμένα τυριά και κρατάμε στην άκρη το υπόλοιπο.
  3. Ζεσταίνουμε λίγο από το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Το ρίχνουμε στο μπολ με τις πατάτες και ανακατεύουμε απαλά.
  4. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο τηγάνι και αφού χαμηλώσουμε τη φωτιά, απλώνουμε ομοιόμορφα το μισό μείγμα από τις πατάτες. Πασπαλίζουμε το τριμμένο τυρί που κρατήσαμε στην άκρη, ίσως και ψιλοκομμένα αλλαντικά αν έχουμε και επιθυμούμε. Από πάνω απλώνουμε ομοιόμορφα το υπόλοιπο μείγμα πατάτας.
  5. Περιχύνουμε με το μείγμα των αυγών και κουνάμε να απλωθεί ομοιόμορφα. Σκεπάζουμε το τηγάνι με καπάκι και ψήνουμε μέχρι να πάρει χρώμα η κάτω πλευρά. Αναποδογυρίζουμε την ομελέτα με τη βοήθεια ενός πιάτου και ψήνουμε και από την κάτω πλευρά.

 

 

Τράιφλ με κουραμπιέδες ή μελομακάρονα

Γιατί να μένουν μόνα και παραπονεμένα σε μια πιατέλα καρτερώντας ένα άδοξο τέλος αφού μπορούν να μετατραπούν σε χρόνο dt σε ένα υπέροχο επιδόρπιο;

 

Υλικά για 4-5 ποτηράκια

  • Μελομακάρονα ή κουραμπιέδες
  • 250 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα
  • 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι κι ένα πορτοκάλι
  • 3 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη + λίγη επιπλέον για το σερβίρισμα
  • Μια πρέζα κανέλα
  • Μερικά κόκκινα φρούτα της επιλογής μας

 

Εκτέλεση

  1. Απλώνουμε τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ και παίρνουμε από πάνω της τα ξύσματα των εσπεριδοειδών. Προσθέτουμετ το τυρί κρέμα, την κανέλα και το γιαούρτι.
  2. Χτυπάμε με μίξερ χειρός μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές κρεμώδες μείγμα που θα μπορεί να σταθεί. Το μεταφέρουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με κατσαρή μύτη.
  3. Τινάζουμε τη ζάχαρη από τους κουραμπιέδες και τους σπάμε σε κομματάκια. Σπάζουμε και τα μελομακάρονα σε κομματάκια.
  4. Παίρνουμε μικρά ποτηράκια και κάνουμε μια πρώτη στρώση με σπασμένα μελομακάρονα ή κουραμπιέδες. Συνεχίζουμε με μια στρώση κρέμας, μια στρώση κουραμπιέ και τελειώνουμε με κρέμα.
  5. Διακοσμούμε με λίγο τριμμένο κουραμπιέ, κόκκινα φρούτα και λίγη άχνη ζάχαρη. Σερβίρουμε αμέσως!

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: φούρνος, μίξερ, τηγάνι.

Μπορείς να δεις ακόμη