5,1K
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Μια εντυπωσιακή τούρτα με γεύση πορτοκάλι – σοκολάτα που φτιάχνουμε «πειράζοντας» λίγο τον κλασικό σιμιγδαλένιο χαλβά.
Υλικά για ένα τσέρκι διαμ. 24εκ.
Για την κρέμα πορτοκαλιού
- 400 ml χυμό πορτοκαλιού φρεσκοστυμμένο
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 100 ml νερό
- 100 γρ. ζάχαρη
- 35 γρ. άνθος αραβοσίτου
- 35 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
Για τον χαλβά
- 1 κούπα ηλιέλαιο
- 1 κούπα σιμιγδάλι χοντρό
- 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
- 100 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα και χοντροκομμένα
Για το σιρόπι
- 500 ml νερό
- 300 γρ. ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού κακάο
- 1 ξύλο κανέλας
Για τη σάλτσα σοκολάτας και τη διακόσμηση
- 125 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- Λίγο καυτό νερό
- 1 κουτ. σούπας ηλιέλαιο
- 2-3 κουτ. σούπας αμύγδαλο ασπρισμένο ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
- Πρώτα ετοιμάζουμε την κρέμα πορτοκαλιού: Βάζουμε τον χυμό με το ξύσμα των πορτοκαλιών και τη ζάχαρη σε κατσαρόλι και διαλύουμε το κορν φλάουρ και το σιμιγδάλι στο νερό. Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και ξεκινάμε να ανακατεύουμε σε αυγοδάρτη μέχρι να πάρει βράση και να πήξει η κρέμα. Την αφήνουμε στην άκρη.
- Φτιάχνουμε το σιρόπι: Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη, το κακάο και την κανέλα σε κατσαρόλι. Ανακατεύουμε με σύρμα να διαλυθεί το κακάο και αφήνουμε να πάρει βράση. Το τραβάμε από τη φωτιά.
- Βάζουμε στη φωτιά μια κατσαρόλα και ρίχνουμε το ηλιέλαιο. Όταν ζεσταθεί ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ξεκινάμε να ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα το σιμιγδάλι. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και συνεχίζουμε μέχρι να πάρουν όλα χρυσαφί χρώμα.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το σιρόπι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Ξεκινάμε να ανακατεύουμε ξανά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να φουσκώσει ο χαλβάς και να αρχίσει να ξεκολλάει από την κατσαρόλα, οπότε την τραβάμε από τη φωτιά.
- Τοποθετούμε ένα τσέρκι διαμ. 24εκ. σε πιατέλα σερβιρίσματος. Ρίχνουμε μέσα τον μισό χαλβά και ισιώνουμε με σπάτουλα. Από πάνω ρίχνουμε την κρέμα πορτοκαλιού και ισιώνουμε. Τελειώνουμε με τον υπόλοιπο χαλβά, ισιώνουμε και αφήνουμε την τούρτα να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί.
- Για τη σάλτα σοκολάτας: Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και ενσωματώνουμε το ζεστό νερό και το ηλιέλαιο ανακατεύοντας ζωηρά. Αφήνουμε να κρυώσει.
- Ξεφορμάρουμε τον χαλβά σε πιατέλα και περιχύνουμε με τη σάλτσα σοκολάτας. Αφήνουμε να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί κάπως η σοκολάτα και πασπαλίζουμε περιμετρικά με ψιλοκομμένο αμύγδαλο.
- Σερβίρουμε κόβοντας σε κομμάτια.
Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: κατσαρόλα.