2,6K
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Μια vegan τούρτα σε τρία επίπεδα με πλούσια γεύση σοκολάτας που κανένας δεν θα πιστεύει ότι είναι νηστίσιμη.
Υλικά
- 300 γρ. γάλα αμυγδάλου
- 15 γρ. μηλόξιδο
- 150 γρ. ηλιέλαιο
- 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 ½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/3 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
- 1/3 κουτ. γλυκού κρεμόριο
- 1 πρέζα αλάτι
- 350 γρ. ζάχαρη
- 135 γρ. κακάο
- 170 γρ. βραστό νερό
- 100 γρ. χυμό πορτοκάλι
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 325 γρ. σοκολάτα ψιλοκομμένη
- 3 κουτ. σούπας ηλιέλαιο
- 3 κουτ. σούπας βραστό νερό
Εκτέλεση
- Ανακατεύουμε μέσα σε ευρύχωρο μπολ το γάλα αμυγδάλου, το μηλόξιδο και το ηλιέλαιο και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη.
- Σε ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά: το αλεύρι με το μπέικιν, τη σόδα, το κρεμόριο, τη ζάχαρη, το κακάο και το αλάτι.
- Αναμειγνύουμε τα δύο μείγματα χτυπώντας με μίξερ χειρός και προσθέτουμε σιγά σιγά το βραστό νερό, τον χυμό και τα ξύσματα των πορτοκαλιών ανακατεύοντας σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθεί.
- Μοιράζουμε το μείγμα σε 3 ταψάκια διαμ. 24εκ. τα οποία έχουμε προηγουμένως λαδώσει και στρώσει τον πάτο τους με ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος κομμένο στην ακριβή τους διάσταση.
- Ισιώνουμε την επιφάνεια, τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C και ψήνουμε για 35 λεπτά περίπου.
- Ξεφορμάρουμε σε σχάρα και αφήνουμε να κρυώσουν όσο ετοιμάζουμε το γλάσο. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και προσθέτουμε το λάδι και το νερό. Ανακατεύουμε δυνατά και αφήνουμε να γίνει χλιαρό το μείγμα.
- Τοποθετούμε τον πρώτο δίσκο σε πιατέλα σερβιρίσματος, περιχύνουμε με το 1/4 του γλάσου, συνεχίζουμε με τον δεύτερο δίσκο κέικ, άλλο 1/4 γλάσου και τον τελευταίο δίσκο κέικ.
- Περιχύνουμε όλη την τούρτα με το υπόλοιπο γλάσο και αφήνουμε να στεγνώσει κάπως πριν σερβίρουμε.
Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: φούρνος, μίξερ χειρός.