2,8K
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Η πλέον κλασική εκδοχή του αρνιού, στην περίπτωση που δεν σουβλίσουμε, είναι ψητό στο φούρνο με πατάτες. Εδώ το ψήνουμε στη γάστρα με αρώματα ρίγανης και δεντρολίβανου.
Υλικά για 6-8 άτομα
- 1 σπάλα κι ένα μπούτι από αρνάκι γάλακτος
- 100 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 50 γρ. βούτυρο σε κυβάκια
- 1 ½ κιλό πατάτες καθαρισμένες, κομμένες κυδωνάτες
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 1 κλωνάρι δεντρολίβανο
- Ρίγανη ξερή
- χυμό από 2 λεμόνια
- 3 κουτ. σούπας μουστάρδα
- 1 φλιτζάνι νερό
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα και τοποθετούμε σε επιφάνεια κοπής το αρνί. Το αλατοπιπερώνουμε από όλες τις πλευρές και με ένα πινέλο το αλείφουμε με λίγο λάδι και μουστάρδα.
- Με ένα μυτερό μαχαιράκι κάνουμε τρύπες στα πιο ψαχνωμένα σημεία του αρνιού. Κόβουμε τις 2 σκελίδες του σκόρδου σε μπαστούνια και τις μπήγουμε στις τρύπες που κάναμε.
- Τοποθετούμε τις πατάτες σε γάστρα, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το υπόλοιπο σκόρδο λιωμένο, τη ρίγανη, το δεντρολίβανο, σκορπάμε τα κυβάκια του βούτυρου εδώ κι εκεί και ανακατεύουμε. Τοποθετούμε από πάνω το αρνί.
- Χτυπάμε σε ένα μπολ το υπόλοιπο ελαιόλαδο με το χυμό των λεμονιών και την υπόλοιπη μουστάρδα και περιχύνουμε το κρέας. Προσθέτουμε το νερό στη γάστρα και κλείνουμε με καπάκι.
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για μιάμιση ώρα. Ύστερα αφαιρούμε το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου μισή ώρα ακόμη, μέχρι να ροδίσει καλά το κρέας.
- Το σερβίρουμε στο τραπέζι ζεστό, μαζί με τη γάστρα, συνοδεύοντας με τη σαλάτα της επιλογής μας.