Συνταγές με ροδάκινα

by Zikou Stella

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Αλμυρές και γλυκές συνταγές με βάση το υπέροχο καλοκαιρινό φρούτο.

 

 

Γλυκόξινο κοτόπουλο με ροδάκινα και ντοματίνια

Ξεφεύγουμε από τα συνηθισμένα με ένα διαφορετικό κοτόπουλο φούρνου που αυτή τη φορά συνδυάζουμε με ροδάκινα και ντοματίνια.

Υλικά για 4 άτομα

  • 4 ολόκληρα φιλέτα κοτόπουλου
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
  • 2 μεγάλα ροδάκινα σε φέτες
  • 16 ντοματίνια ολόκληρα
  • 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο
  • 2 κουτ. σούπας μηλόξιδο
  • 1 κουτ. σούπας soy sauce
  • 1 κουτ. γλυκού μέλι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και το ροδίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με μια κουταλιά ελαιόλαδο και από τους δύο πλευρές. Το μεταφέρουμε σε γάστρα και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC στον αέρα.
  2. Με το υπόλοιπο ελαιόλαδο σοτάρουμε στο ίδιο τηγάνι τα κρεμμύδια και αφού μαλακώσουν προσθέτουμε το σκόρδο, τα ροδάκινα, τα ντοματίνια και τα φέρνουμε μερικές βόλτες μαζί με τα κρεμμύδια. Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και κόλιανδρο.
  3. Σβήνουμε με το μηλόξιδο και προσθέτουμε τη soy sauce και το μέλι. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και τα ρίχνουμε στη γάστρα με το κοτόπουλο.
  4. Σκεπάζουμε και ψήνουμε το φαγητό για μισή ώρα σε προθερμασμένο φούρνο.
  5. Σερβίρουμε το φαγητό πασπαλισμένο με μαϊντανό ψιλοκομμένο. Συνοδεύουμε με ρύζι, πατάτες ή ζυμαρικά της αρεσκείας μας.

 

 

Σαλάτα caprese με ροδάκινα, ντοματίνια και μοτσαρέλα

Παραλλαγή της κλασικής ιταλικής καπρέζε με ζουμερά ροδάκινα, χρωματιστά ντοματίνια και μπουκίτσες βουβαλίσιας μοτσαρέλας.

Υλικά για 4 άτομα

  • 2 ροδάκινα σε φέτες
  • 15-20 ντοματίνια πολύχρωμα ή κόκκινα κομμένα στη μέση
  • 150 γρ. boconccini (βουβαλίσια μοτσαρέλα σε μπουκίτσες)
  • Μια χούφτα φυλλαράκια βασιλικού
  • Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

  1. Διαλέγουμε ώριμα και σφιχτά ροδάκινα ή νεκταρίνια. Τα πλένουμε καλά, τα σκουπίζουμε και αφού τα κόψουμε στη μέση και αφαιρέσουμε το κεντρικό τους κουκούτσι τα κόβουμε σε φέτες και τα ρίχνουμε σε σαλατιέρα.
  2. Πλένουμε, στεγνώνουμε και κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση. Τα ρίχνουμε στη σαλατιέρα με τα ροδάκινα, αλατίζουμε κι ανακατεύουμε.
  3. Προσθέτουμε τα bocconcini, πασπαλίζουμε με πιπέρι και ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Σερβίρουμε αμέσως, συνοδεύοντας με φρυγανισμένες φέτες ψωμιού.

 

 

Χορταστική πράσινη σαλάτα με ψητό κοτόπουλο, ψητά ροδάκινα, καρύδια και φέτα

Ένα άκρως υγιεινό καλοκαιρινό πιάτο που μπορούμε να απολαύσουμε είτε σαν σαλάτα είτε σαν πλήρες γεύμα.

Υλικά για 2-4 άτομα

  • 2 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου ψημένο
  • 2 ροδάκινα μέτρια κομμένα στα 4
  • αλάτι, πιπέρι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 150 γρ. φέτα κατσικίσια σε κυβάκια
  • σαλάτα ανάμεικτη πράσινη (έτοιμη από σακουλάκι)
  • εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και το ψήνουμε σε σχαροτήγανο και από τις δύο πλευρές. Το βγάζουμε στην άκρη.
  2. Στο ίδιο τηγάνι ψήνουμε τα ροδάκινα μέχρι να κάνουν ρίγες και τα βγάζουμε κι αυτά στην άκρη.
  3. Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία και ψήνουμε και τα καρύδια ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα. Τα αφήνουμε στην άκρη.
  4. Στρώνουμε σε πιατέλα τη σαλάτα κι αλατίζουμε ελαφρά. Κόβουμε το κοτόπουλο σε φέτες και το μοιράζουμε πάνω από τη σαλάτα. Μοιράζουμε ομοιόμορφα και τα ψημένα ροδάκινα, τα κυβάκια της φέτας και τα καρύδια.
  5. Ραντίζουμε όλη τη σαλάτα με λίγο ελαιόλαδο και σερβίρουμε αμέσως.

 

 

Ροδάκινα ποσαρισμένα σε γλυκό κρασί

Ένα ελαφρύ δροσιστικό επιδόρπιο που μπορούμε να σερβίρουμε παρέα με μια κουταλιά παγωτό ή γιαούρτι ή σαντιγί.

Υλικά για 6-8 άτομα

  • 6-8 ροδάκινα (ώριμα και σφιχτά)
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια γλυκό σαμιώτικο κρασί
  • 1 αστεροειδή γλυκάνισο
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 λεμόνι

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά τα ροδάκινα. Τα κόβουμε στη μέση κι αφαιρούμε το κουκούτσι τους.
  2. Τα μεταφέρουμε σε κατσαρόλα και τα περιχύνουμε με το χυμό του λεμονιού και το κρασί. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη, συμπληρώνουμε με νερό μέχρι να σκεπαστούν τα ροδάκινα και βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά.
  3. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και βράζουμε για 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά να μαλακώσουν τα ροδάκινα.
  4. Με τρυπητή κουτάλα τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα και τα μεταφέρουμε σε μπολ φύλαξης.
  5. Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει μέχρι να μείνει το μισό περίπου και να δέσει ελαφρά. Περιχύνουμε τα ροδάκινα στο μπολ αφού κρυώσει και σκεπάζουμε. Διατηρούμε στο ψυγείο.

Είσαι στην Κύπρο; Βρες εδώ όλα όσα θα χρειαστείς για να δημιουργήσεις καταπληκτικές συνταγές με ροδάκινα!

Μπορείς να δεις ακόμη