803
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Μοσχομυριστά και αφράτα κουλουράκια που θα αγαπήσουν όλοι στο σπίτι και θα σας ζητάνε να τους φτιάχνετε ξανά και ξανά.
Υλικά για 80 τεμάχια περίπου
- 5 αυγά
- 300 – 350 γρ. ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκά τα θέλουμε)
- 1 βανιλίνη
- ½ κ. γ. δάκρυα μαστίχας
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 170γρ. βούτυρο λιωμένο
- 200ml γάλα
- 1.050γρ. αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 1-2 κρόκους αυγών αραιωμένους με 1-2 κουταλιές γάλα για το ψήσιμο
- ½ κ. γ. αλάτι
Για το ψήσιμο
- Σουσάμι
Εκτέλεση
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
- Τρίβουμε στον πολυκόφτη τη μαστίχα με λίγη από τη ζάχαρη να γίνει σκόνη.
- Χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά με τη ζάχαρη στην κουζινομηχανή για 10 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να ασπρίσουν. Είναι σημαντικό να χτυπηθούν καλά, αλλιώς θα μυρίζουν αυγό τα κουλούρια μας.
- Προσθέτουμε το ξύσμα του πορτοκαλιού, τη μαστίχα, τη βανίλια, το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο ακόμα, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
- Στη συνέχεια σταματάμε τη λειτουργία της κουζινομηχανής και προσαρμόζουμε το γάντζο. Προσθέτουμε το αλεύρι τμηματικά κι εναλλάξ με το γάλα, χτυπώντας σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη. Δεν προσθέτουμε επιπλέον αλεύρι, ακόμα κι αν μας φαίνεται πως χρειάζεται. Αφήνουμε τη ζύμη για 15-20 λεπτά να ξεκουραστεί.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 1700C, στρώνουμε με χαρτί ψησίματος 3 ρηχά ταψιά και μετά παίρνουμε μικρές ποσότητες ζύμης και πλάθουμε κουλουράκια, πλεξουδίτσες, βαρκούλες, σε σχήμα θήτα, σίγμα τελικό ή ότι άλλο μας αρέσει.
- Αραδιάζουμε τα κουλούρια στα ταψιά αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν κι απλώνουν στο ψήσιμο.
- Στο τέλος τα αλείφουμε με τον χτυπημένο κρόκο του αυγού και τα ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν χρώμα χρυσοκόκκινο.
- Αφήνουμε τα κουλούρια να κρυώσουν εντελώς και τα τακτοποιούμε σε σκεύη φύλαξης ή πιατέλες.