Αφράτα πασχαλινά κουλουράκια

by Zikou Stella

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Μοσχοβολούν μαχλέπι, λεμόνι και μαστίχα, είναι αφράτα και τριφτά στο στόμα και θα γίνουν ανάρπαστα από μικρούς και μεγάλους μέχρι να μην μείνει ούτε ένα!

Υλικά για 80 τεμάχια περίπου

  • 5 αβγά
  • 300 – 350 γρ. ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκά τα προτιμάτε)
  • 1 κουτ. γλυκού μαχλέπι
  • 1/2 κουτ. γλυκού μαστίχα
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 170 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 200 ml γάλα
  • 1050 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ανακατεμένο
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1-2 κρόκοι αβγών αραιωμένοι με 1-2 κουταλιές νερό για το ψήσιμο 

Εκτέλεση

  1. Κοπανάμε στο γουδί το μαχλέπι με λίγη από τη ζάχαρη και μετά προσθέτουμε και τη μαστίχα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνουν όλα σκόνη.
  2. Βάζουμε στον κάδο της κουζινομηχανής τα αυγά μαζί με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το σύρμα για 10 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ασπρίσει εντελώς το μείγμα. Πρέπει να χτυπηθούν καλά για να μην μυρίζουν τα κουλούρια μας αυγουλίλα.
  3. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, τη μαστίχα, το μαχλέπι, το μαλακωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο ακόμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
  4. Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και αλλάζουμε το σύρμα με τον γάντζο. Προσθέτουμε σε δόσεις το αλεύρι κοσκινισμένο κι εναλλάξ με το γάλα χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να πάρουμε μια μαλακή κι εύπλαστη ζύμη για κουλούρια.
  5. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά για να πλάθεται πιο εύκολα. Δεν της προσθέτουμε επιπλέον αλεύρι, ακόμα κι αν μας φαίνεται πως χρειάζεται.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC, στρώνουμε με χαρτί ψησίματος 3 ρηχά ταψιά και μετά πλάθουμε κουλουράκια σε διάφορα σχήματα ( πλεξουδίτσες, στεφανάκια, βαρκούλες, κλπ).
  7. Αραδιάζουμε τα κουλούρια στα ταψιά αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν κι απλώνουν στο ψήσιμο, τα αλείφουμε με κρόκο αβγού χτυπημένο με λίγο νερό και τα ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν ωραίο χρυσοκόκκινο χρώμα.
  8. Αφήνουμε τα κουλούρια να κρυώσουν εντελώς και τα τακτοποιούμε σε κουτιά.

Μπορείς να δεις ακόμη