Νηστίσιμα τσουρεκάκια-λαγουδάκια

by Zikou Stella

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Πρόβα πασχαλινών τσουρεκιών με νηστίσιμη ζύμη που μοσχοβολάει μαστίχα, κανέλα και πορτοκάλι κι έχει σχήμα μικρών λαγών.

Υλικά 3 για κομμάτια

Για τη ζύμη

  • 600 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
  • 1 ½ φακελάκι μαγιά σε σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 100 γρ. σησαμέλαιο
  • 300 ml ρόφημα αμυγδάλου ή καρύδας
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 2 κομματάκια μαστίχα κοπανισμένα με λίγη ζάχαρη
  • 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα

Εκτέλεση

  1. Κοσκινίζoυμε το αλεύρι στον κάδο της κουζινομηχανής και ανακατεύουμε μέσα τη μαγιά, την κανέλα, τη μαστίχα και το αλάτι.
  2. Ζεσταίνουμε ελαφρώς το ρόφημα αμυγδάλου και ανακατεύουμε μέσα το σησαμέλαιο, τη ζάχαρη και το ξύσμα του πορτοκαλιού.
  3. Ρίχνουμε το χλιαρό μείγμα στο αλεύρι και ζυμώνουμε με τον γάντζο για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουμε μια σχετικά σφιχτή και απαλή ζύμη. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μπολ, σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και την ξεκουράζουμε για μιάμιση ώρα περίπου, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  4. Βγάζουμε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο και τη χωρίζουμε σε δύο μέρη, το ένα ελαφρώς μεγαλύτερο. Με το μεγαλύτερο κομμάτι ζύμης πλάθουμε ένα χοντρό κορδόνι που κόβουμε στα 4. Με αυτά πλάθουμε 4 κορδόνια που τυλίγουμε σε σαλιγκάρι. Αυτά θα γίνουν το σώμα των λαγών. Τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος σε μεγάλη απόσταση το ένα από το άλλο.
  5. Με το δεύτερο μέρος της ζύμης πλάθουμε ρολό και το χωρίζουμε σε 12 μέρη, τα 4 λίγο μεγαλύτερα. Πλάθουμε με αυτά 4 μπάλες που τις τοποθετούμε στο τέλος των σαλίγκαρων, σαν κεφάλια. Με την υπόλοιπη ζύμη πλάθουμε 4 μπαλίτσες, που κολλάμε στη μέση περίπου της περιφέρειας κάθε σαλιγκαριού σαν ουρά και 4 κομμάτια σε σχήμα “νι” που κολλάμε πάνω στο κεφάλι και λίγο λοξά, σαν αυτιά.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 40οC. Κολλάμε από μία σταφίδα στο σημείο των ματιών, αλείφουμε τα λαγουδάκια με λίγο λάδι και αφήνουμε στο χλιαρό φούρνο για 30 λεπτά να φουσκώσουν.
  7. Ύστερα ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160οC και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά (από τη στιγμή που θα πιάσει θερμοκρασία ο φούρνος) μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα τσουρεκάκια μας.
  8. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς τα τσουρεκάκια μας πριν τα τυλίξουμε ένα ένα σε σελοφάν για να τα διατηρήσουμε τρυφερά.

Μπορείς να δεις ακόμη