|  | 

Κουζίνα

Χριστουγεννιάτικο κέικ με αμύγδαλα και κράνμπερις

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

 

Ένα πραγματικά υπέροχο κέικ, αφράτο και νόστιμο που θα ευχαριστηθούν όλοι στο σπίτι. Με την ίδια συνταγή και παραλείποντας, αν θέλουμε, τα αμύγδαλα και τα κράνμπερις μπορούμε να φτιάξουμε φέτος τη βασιλόπιτά μας. Όλοι θα μιλούν γι’ αυτήν!

 

 

Υλικά για φόρμα κανονική με τρύπα στη μέση

  • 450γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή μαλακό
  • 2 κ.γ μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ κανέλα
  • ½ κ.γ γαρίφαλο σε σκόνη
  • 1 κ.γ τζίντζερ σε σκόνη
  • 450γρ. βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 350γρ. ζάχαρη καστανή
  • 6 αυγά, χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια
  • 150γρ. αμύγδαλα χοντροκοπανισμένα
  • 100γρ. κράνμπερις
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 1 φλιτζάνι του καφέ χυμό πορτοκάλι
  • 1 φλιτζάνι του καφέ μπράντι

 

Για το γλάσο

  • 300γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
  • 2-3 κ.σ χυμό πορτοκαλιού

 

Για τη διακόσμηση

  • μερικά κράνμπερις
  • μερικά αμύγδαλα ολόκληρα
  • μερικούς κουκουναρόσπορους

 

Εκτέλεση

  1. Βουτυρώνουμε καλά και αλευρώνουμε μια φόρμα με τρύπα στη μέση. Τινάζουμε το περιττό αλεύρι και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170οC.
  2. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το μπέικιν πάουντερ και τα τριμμένα μπαχαρικά. Κρατάμε λίγο από το αλεύρι σε ξεχωριστό μπολ και ανακατεύουμε μέσα τα κοπανισμένα αμύγδαλα και τα κράνμπερις.
  3. Αν είναι λίγο χοντρή η καστανή ζάχαρη την περνάμε από τον πολυκόφτη να λεπτύνει.
  4. Χτυπάμε στην κουζινομηχανή με το σύρμα τα ασπράδια των αυγών με λίγη από τη ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε.
  5. Βάζουμε στον κάδο της κουζινομηχανής το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη να χτυπηθεί για 5 λεπτά μέχρι να ασπρίσει και να φουσκώσει το μείγμα.
  6. Προσθέτουμε τους κρόκους, το ξύσμα πορτοκαλιού και χτυπαμε μέχρι να ενσωματωθούν. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα της κουζινομηχανής και προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι λίγο-λίγο κι εναλλάξ με το μείγμα των ξερών φρούτων, το χυμό και το μπράντι.
  7. Σταματάμε την κουζινομηχανή και προσθέτουμε τη μαρέγκα σε 3 δόσεις, ανακατεύοντας απαλά με μία σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθεί.
  8. Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε το κέικ για 1 ώρα περίπου στον προθερμασμένο φούρνο. Όταν ψηθεί το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως σε μία σχάρα.
  9. Ετοιμάζουμε το γλάσο: Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε τη ζάχαρη άχνη και προσθέτουμε το χυμό του πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να γίνει ένα πηχτό γλάσο. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε μερικές σταγόνες νερό για να γίνει πιο διαχειρίσιμο ή ίσως χρειαστεί λίγη ζάχαρη άχνη ακόμη.
  10. Περιχύνουμε το κέικ με το γλάσο και το διακοσμούμε με ολόκληρα αμύγδαλα, κουκουναρόσπορους και κράνμπερις πριν στεγνώσει.

Δείτε ακόμη