|  | 

Κουζίνα

Μπισκότα Gingerbreads

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

 

Είναι ζυμωμένα με τη μαγεία των Χριστουγέννων και μοσχοβολάνε μπαχαρικά και μέλι. Θα τα κόψουμε σε γιορτινά σχήματα της επιλογής μας και θα τα διακοσμήσουμε με γραμμούλες και τελίτσες από αυγόγλασο.

 

Υλικά για 50-60 κομμάτια:

 

  • 150γρ. ζάχαρη καστανή
  • 100γρ. μελάσα ή μέλι
  • 1 ½ κ.γ τζίντζερ σε σκόνη
  • 1 κ.γ κανέλα
  • ½ κ.γ γαρίφαλο
  • 2 κ.γ κοφτά σόδα
  • Λίγο μοσχοκάρυδο
  • 125γρ. βούτυρο αγελαδινό σε κομματάκια
  • 1 αυγό
  • 420γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

 

Για το αυγόγλασο

 

  • 250γρ. άχνη ζάχαρη
  • 30γρ. ασπράδι αυγού (προτιμούμε τα παστεριωμένα)
  • Μερικές σταγόνες λεμονιού

 

 

Εκτέλεση

 

  1. Βάζουμε ένα κατσαρολάκι στη ζυγαριά, ρίχνουμε και ζυγίζουμε μέσα τη μελάσα ή το μέλι και τη ζάχαρη.
  2. Τοποθετούμε το κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν τα υλικά και στη συνέχεια προσθέτουμε τη σόδα. Τραβάμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και ανακατεύουμε καλά. Δεν τρομάζουμε που θα αφρίσει το μείγμα, είναι φυσιολογικό.
  3. Προσθέτουμε το βούτυρο κι ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Μετά ανακατεύουμε το αυγό και τέλος το αλεύρι, τελειώνοντας με ζύμωμα στο χέρι μέχρι να γίνει το μείγμα μας ομοιογενής ζύμη που θα πλάθεται εύκολα.
  4. Αφήνουμε τη ζύμη να κρυώσει, στρώνουμε με χαρτί ψησίματος δύο ρηχά ταψάκια και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175οC. Χωρίζουμε τη ζύμη στα 4 και την πλάθουμε σε μπάλες.
  5. Ανοίγουμε τη ζύμη με τη βοήθεια πλάστη σε φύλλο πάχους 3-4 χιλιοστών περίπου. Ύστερα την κόβουμε με κουπ πατ σε διάφορα χριστουγεννιάτικα σχήματα και αραδιάζουμε τα μπισκότα στα ταψιά αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους.
  6. Ψήνουμε τα gingerbread στον προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα κι όχι να ροδοκοκκινίσουν πολύ, γιατί μετά θα παρασκληρύνουν. Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο πρέπει να είναι ακόμα μαλακά. Θα σκληρύνουν και θα γίνουν τραγανά αφού κρυώσουν.
  7. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά του γλάσου με σύρμα μέσα σε ένα μπολ να γίνει ομοιογενές και τόσο πυκνό όσο χρειάζεται για να διακοσμήσουμε τα μπισκότα μας. Αν θέλουμε το χρωματίζουμε με διάφορα χρώματα ζαχαροπλαστικής.
  8. Το βάζουμε σε κορνέ με λεπτή μύτη και διακοσμούμε τα μπισκότα κάνοντας το περίγραμμά τους, τελίτσες, γραμμούλες, καμπύλες κλπ.  Αν θέλουμε μπορούμε να καλύψουμε όλη την επιφάνειά τους με το γλάσο και να τους προσθέσουμε και καραμελάκια-μπιλίτσες.

Δείτε ακόμη