Χριστουγεννιάτικο Κέικ – Κουζίνα: Ιστορίες με τον Ανδρέα Λαγό

ΥΛΙΚΑ

    • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • 250 γρ. ζάχαρη
    • 250 γρ. βούτυρο αγελάδος λιωμένο
    • 250 γρ. ξερά δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
    • 200 γρ. κουβερτούρα
    • 200 γρ. λευκή σοκολάτα
    • 200 γρ. αμύγδαλα λευκά
    • 200 γρ. φουντούκια
    • 200 ml κονιάκ
    • 6 αυγά
    • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
    • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
    • 1 κ.σ. κανέλα
    • 1 κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο

 

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

 

Μουλιάζω για 1 ώρα τα δαμάσκηνα στο κονιάκ. Χτυπάω στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα και αφρατέξει προσθέτω το βούτυρο, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τα μπαχαρικά και συνεχίζω το χτύπημα.

Τρίβω στον πολυκόφτη τα αμύγδαλα, τα φουντούκια και τις σοκολάτες και τα ενσωματώνω στο μείγμα. Πολτοποιώ στον πολυκόφτη και το κονιάκ με τα δαμάσκηνα και τα προσθέτω κι αυτά στο μείγμα. Στο τέλος προσθέτω και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Προθερμαίνω τον φούρνο στους 175 βαθμούς. Βουτυρώνω μια στρογγυλή φόρμα 30 εκ. ή τη στρώνω με βρεγμένη λαδόκολα. Μεταφέρω το μείγμα και ψήνω για 1 ώρα. Ξεφορμάρω και αν θέλω πασπαλίζω με άχνη ζάχαρη.

Tip
Αντί για κονιάκ μπορώ να βάλω ρούμι ή ουίσκυ.
Επειδή έχει βαριά υλικά αυτό το κέικ δεν φουσκώνει πολύ. Αλλά βγαίνει υγρό και ζουμερό.

 

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

ΠΡΟΪΟΝΤΑ

 

Μπορείς να δεις ακόμη