Χταποδόρυζο στη χύτρα

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Ένα υπερβολικά νόστιμο φαγητό που κάνει τη νηστεία γιορτή. Στη χύτρα θα γίνει στο μισό σχεδόν χρόνο και σκέτο λουκούμι!

 

 

Υλικά για 4-5 άτομα

  • 1 χταπόδι 1.000-1.200 γρ.
  • 2 ½ φλιτζάνια ρύζι νυχάκι
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι γλυκό κρασί μοσχάτο Σάμου
  • 1 πορτοκάλι ξύσμα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 ξύλο κανέλας
  • αλάτι, πιπέρι
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο

 

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε το χταπόδι από το περιεχόμενο της κουκούλας και το δόντι. Το βάζουμε στη χύτρα μαζί με 3 φλιτζάνια νερό, ρυθμίζοντας τη θερμότητα στο maximum.
  2. Ασφαλίζουμε το καπάκι της χύτρας και από τη στιγμή που θα σηκωθεί η βαλβίδα, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και βράζουμε από ’κει και μετά 30 λεπτά.
  3. Σβήνουμε τη φωτιά και περιμένουμε να απασφαλιστεί η χύτρα. Πιάνουμε τότε το χταπόδι με μια πιρούνα, το βγάζουμε από τη χύτρα και περνάμε το ζουμί από λεπτό σουρωτήρι. Το διατηρούμε ζεστό. Κόβουμε το χταπόδι σε μικρότερα κομμάτια πάνω σε επιφάνεια κοπής.
  4. Βάζουμε το μισό ελαιόλαδο στη χύτρα πάνω σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το κρεμμύδι και το χταπόδι. Σοτάρουμε ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι και προσθέτουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει και σβήνουμε με το κρασί.
  5. Όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα προσθέτουμε, το ξύσμα του πορτοκαλιού, τον ζωμό του χταποδιού, την κανέλα, τη δάφνη, πιπέρι και αλάτι με μέτρο.
  6. Μετά την πρώτη δυνατή βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι αλ ντέντε. Θα προσθέσουμε επιπλέον ζεστό νερό, όσο χρειαστεί και το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο τέλος.
  7. Σβήνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε τη χύτρα με το καπάκι χωρίς να ασφαλίσουμε, όταν το φαγητό είναι ακόμη αρκετά ζουμερό.
  8. Αφήνουμε το φαγητό να ηρεμήσει για 10-15 λεπτά και σερβίρουμε αμέσως πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: χύτρα.

Μπορείς να δεις ακόμη