Πατάτες με πικάντικη σάλτσα

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Στην Ισπανία τις λένε patatas bravas που θα πει «θυμωμένες πατάτες» λόγω της πικάντικης σάλτσας που τις συνοδεύει. Ένα από τα δημοφιλέστερα παραδοσιακά και χορτοφαγικά tapas και μπορούν να κάνουν και τη δική μας Σαρακοστή πικάντικη και πεντανόστιμη.

 

 

Υλικά για 4 άτομα

  • 3-4 πατάτες κομμένες σε κύβους
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι

 

Για τη σάλτσα brava

  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
  • ½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά καπνιστή΄
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή
  • 1 κουτ. γλυκού ξύδι λευκό
  • 1 κουτ. σούπας κοφτή ζάχαρη
  • Αλάτι

 

Εκτέλεση

  1. Ρίχνουμε τις πατάτες σε μια λεκανίτσα με κρύο νερό και τις αφήνουμε για 15 λεπτά.
  2. Τις στραγγίζουμε από το νερό, τις στεγνώνουμε πάνω σε πετσέτα και τις ρίχνουμε σε φριτέζα αέρα.
  3. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και ψήνουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευής.
  4. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο της σάλτσα σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τις δυο πάπρικες και ανακατεύουμε να μυρίσει.
  5. Ρίχνουμε την ντομάτα, το ξύδι, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και λίγο νερό. Δίνουμε μια δυνατή βράση στη σάλτσα και ύστερα χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  6. Σερβίρουμε τις πατάτες ζεστές αλατίζοντας και περιχύνοντας με άφθονη σάλτσα και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: τηγάνι, φριτέζα αέρα.

Μπορείς να δεις ακόμη