3,4K
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Κυπριακά πιτάκια από αφράτη ζύμη τυλιγμένα σαν κρουασάν γεμισμένα με ελιές, δυόσμο και κρεμμύδι.
Υλικά για 20 κομμάτια
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι μαγιά ξηρή
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 60 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 150 ml πορτοκαλάδα του εμπορίου με ανθρακικό
- 50 γρ. σουσάμι
Για τη γέμιση:
- 1 1/2 φλιτζάνι μαύρες ελιές αποπυρηνωμένες
- ½ ματσάκι φρέσκο δυόσμο
- 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
Εκτέλεση
- Παίρνουμε το ξύσμα και τον χυμό των πορτοκαλιών.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεκανίτσα κι ανακατεύουμε με τη ζάχαρη, τη μαγιά και το αλάτι.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τρίβουμε με τα χέρια να «ρυζιάσει» και να γίνει το αλεύρι σαν ψίχουλα.
- Προσθέτουμε την πορτοκαλάδα και ξεκινάμε να ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια ζύμη λεία και εύπλαστη. Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη πλαστική κι αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Ψιλοκόβουμε τον δυόσμο και το κρεμμύδι, τα ρίχνουμε στο μπολ με τις ελιές, το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Κάνουμε τη ζύμη ρολό και τη χωρίζουμε στα 2. Πλάθουμε μπάλα και με τη βοήθεια πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη πάνω σε αλευρωμένο πάγκο σε φύλλο. Την κόβουμε σε 20 περίπου τρίγωνα κομμάτια και με ένα πινέλο αλείφουμε με νερό την περιφέρεια τους.
- Βάζουμε στη μεγάλη μεριά από 2 κουταλιές γέμιση και τα τυλίγουμε σφικτά σε ρολάκια. Τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
- Ψήνουμε τις ελιωτές στον προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά. Σερβίρουμε τις ελιωτές χλιαρές ή κρύες.
Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: φούρνος, ταψί.