Εύκολη μαγειρική: νηστίσιμες συνταγές στο AirFryer

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Μπρουσκέτες με μανιτάρια ψητά

Ενα πεντανόστιμο σνακ που θα φτιάξουμε εύκολα και απλά στο Airfryer.

 

Υλικά για 3 άτομα

  • 3 φέτες χωριάτικο ψωμί
  • 350 γρ. μανιτάρια
  • 1 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό ή φρέσκο, αν προτιμάτε
  • 1/2 κουτ. γλυκού σκόνη σκόρδου
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • Μαϊντανό ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα
  • Χορτοφαγική παρμεζάνα (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση

  1. Σκουπίζουμε τα μανιτάρια με υγρό χαρτί κουζίνας και τα κόβουμε σε φέτες. Τα ρίχνουμε σε μπολ. Προθερμαίνουμε το Airfryer στους 200°C αν προβλέπεται από τη συσκευή μας.
  2. Αλατοπιπερώνουμε τα μανιτάρια, πασπαλίζουμε με σκόνη σκόρδου και θυμάρι και ραντίζουμε με το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά και τα μεταφέρουμε στο καλαθάκι του airfryer. Ψήνουμε για 12 λεπτά.
  3. Στο μεταξύ κοβουμε το σκόρδο στη μέση και τρίβουμε με αυτό τις φέτες του ψωμιού να αρωματιστούν. Ανοίγουμε το air fryer και βάζουμε μέσα τις φέτες του ψωμιού. Ψήνουμε για 3 λεπτά ακόμη.
  4. Μοιράζουμε τα ψημένα μανιτάρια στις φέτες του ψωμιού, πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε. Αν θέλουμε, προσθέσουμε και φλέικς νηστίσιμης παρμεζάνας ή άλλο τριμμένο τυρί.

 

 

Γλυκοπατάτες στο AirFryer σερβιρισμένες με φακές, γιαούρτι καρύδας και ταχίνι

Μια ιδιαίτερα γευστική πρόταση που συνδυάζει με σοφό και νόστιμο τρόπο τη γλυκοπατάτα με τις φακές.

 

Υλικά για 2 άτομα:

  • 2 γλυκοπατάτες κομμένες κατά μήκος στη μέση
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 200 γρ. γιαούρτι καρύδας στραγγιστό
  • 3 κουτ. σούπας ταχίνι
  • 150 γρ. γιαούρτι
  • 1 λεμόνι, ξύσμα και χυμό
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη άχνη
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ή κόλιανδρο ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. βρασμένες φακές
  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψικοκομμένο
  • άνηθο ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • υποκατάστατο λευκού τυριού σαν φέτα (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε τις φακές μέχρι να μαλακώσουν, αλλάζοντας το νερό τους στα 10 πρώτα λεπτά και αντικαθιστώντας το με φρέσκο κι αλατισμένο νερό.
  2. Προθερμαίνουμε το airfryer στους 200°C αν προβλέπεται από τη συσκευή μας.
  3. Με ένα μυτερό μαχαιράκι τρυπάμε τις γλυκοπατάτες σε διάφορα σημεία, τις αλείφουμε με 1 κουταλιά από το ελαιόλαδο και τις αλατοπιπερώνουμε παντού.
  4. Τοποθετούμε τις γλυκοπατάτες πάνω σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο, προσθέτουμε τη σκελίδα του σκόρδου ολόκληρη και περιχύνουμε με 1 κουταλιά έξτρα ελαιόλαδο. Τα τυλίγουμε όλα μαζί στο αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στο airfryer για 35 λεπτά.
  5. Αφαιρούμε το σκόρδο από το αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Κόβουμε τις γλυκοπατάτες στη μέση και τις ψαναβάζουμε στο airfryer να ψηθούν για 15 λεπτά ακόμη ή μέχρι να τρυπιούνται εύκολα με το μαχαίρι.
  6. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε μια sauce χτυπώντας στον πολυκόφτη το ψημένο σκόρδο με το ταχίνι, το γιαούρτι, τη ζάχαρη άχνη, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού κι ανάλογο αλατοπίπερο.
  7. Στραγγίζουμε κι ανακατεύουμε τις βρασμένες φακές με το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και τον άνηθο.
  8. Σερβίρουμε τις ψημένες γλυκοπατάτες ζεστές προσθέτοντας από πάνω τις φακές και περιχύνοντας με τη σος γιαουρτιού. Πασπαλίζουμε με κόλιανδρο, και αν θέλουμε με νηστίσιμο λευκό τυρί.

 

 

Λαχανάκια Βρυξελλών ψητά με πικάντικη βινεγκρέτ

Μια ξεχωριστή πρόταση για μια πολύ νόστιμη ζεστή σαλάτα με ασιατικό αέρα.

 

Υλικά για 2 άτομα

  • 350 γρ. Λαχανάκια Βρυξελών φρέσκα ή 250 γρ. Κατεψυγμένα
  • 1/2 κουτ. γλυκού σκόνη σκόρδου
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

 

Για το σερβίρισμα

  • 4 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας soy sauce
  • Ξύσμα και χυμό από 1 λάιμ
  • 1 κουτ. γλυκού maple syrup
  • 1 κουτ. σούπας καβουρνισμένο σουσάμι

 

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το airfryer στους 180°C. Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκα λαχανάκια, τα καθαρίζουμε εξωτερικά και τα ρίχνουμε σε μπολ. Αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με σκόνη σκόρδου, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
  2. Μεταφέρουμε τα λαχανάκια στο καλάθι του airfryer και ψήνουμε για 12-15 λεπτά, ανάλογα πόσο ροδισμένα τα θέλουμε, ανακατεύοντας στο ενδιάμεσο 1-2 φορές.
  3. Ετοιμάζουμε μία σος ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί εκτός από το σουσάμι.
  4. Μόλις ψηθούν τα λαχανάκια, τα μεταφέρουμε σε σαλατιέρα και περιχύνουμε με τη σος που ετοιμάσαμε.
  5. Ανακατεύουμε καλά, πασπαλίζουμε με το ψημένο σουσάμι και σερβίρουμε αμέσως!

Μπορείς να δεις ακόμη