378
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Στην Ελλάδα το λέμε κρέμα καραμελέ, ωστόσο ο διεθνής τίτλος αυτής της ψημένης κρέμας είναι φλαν. Το tres leches μας διευκρινίζει πως είναι φτιαγμένο με 3 γάλατα. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα θεϊκό επιδόρπιο κι εδώ το αρωματίζουμε με καφέ και πορτοκάλι.
Υλικά για 8 ατομικές φόρμες
Για την καραμέλα
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 δόση καφέ espresso
Για την κρέμα
- 450 ml γάλα αγελαδινό
- 1 κονσέρβα γάλα ζαχαρούχο
- 1 κονσέρβα γάλα εβαπορέ
- 50 ml δυνατό espresso
- 5 ολόκληρα αυγά μεγάλα ή 7 κρόκους αυγών
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 2 καψουλάκια βανιλίνη
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC και βάζουμε νερό στον βραστήρα.
- Βάζουμε τη ζάχαρη σε ένα τηγάνι με βαρύ πάτο, προσθέτουμε τον espresso και το τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Κουνάμε ελαφρώς το τηγάνι να λιώσει η ζάχαρη χωρίς να βάλουμε μέσα κουτάλι και βράζουμε για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνει μια αραιή καραμέλα.
- Μοιράζουμε την καραμέλα σε ατομικές μεταλλικές φόρμες ή σε μία μεγάλη του λίτρου.
- Χτυπάμε σε κουζινομηχανή ή σε μπολ με μίξερ χειρός ή σε μεγάλο μπλέντερ όλα τα υλικά της κρέμας (τα τρία γάλατα, τον καφέ, τα αυγά, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανιλίνη) να ομογενοποιηθούν καλά και με ένα κουτάλι αφαιρούμε από την επιφάνεια τον αφρό που έχει δημιουργηθεί. Αν χρησιμοποιήσαμε μίξερ μεταφέρουμε το μείγμα σε κανάτα για ευκολία στη διαχείριση.
- Μοιράζουμε το μείγμα πάνω από τις φόρμες με την καραμέλα και τις τοποθετούμε μέσα σε ταψάκι ελαφρώς μεγαλύτερο. Προσθέτουμε καυτό νερό στο ταψί να φτάσει η στάθμη του νερού μέχρι τα μισά της φόρμας και βάζουμε το ταψί στο φούρνο.
- Ψήνουμε τα φλαν στον προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει χρώμα η επιφάνεια τους και να δημιουργηθούν καφέ κηλίδες στην επιφάνειά τους.
- Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν τις βάλουμε στο ψυγείο. Ξεφορμάρουμε σε πιατάκια και σερβίρουμε.