2,9K
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Ένα γιορτινό πιάτο με πρωταγωνιστή τρυφερό μοσχαράκι και λαχανικά εποχής, που θα φτιάξουμε εύκολα και γρήγορα στη χύτρα ταχύτητας.
Υλικά για 6 άτομα
- 500 γρ. χτένι μοσχαρίσιο σε κομμάτια
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες
- 1 ξύλο κανέλας
- 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
- 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- 1 φλιτζάνι κρασί μαυροδάφνη
- 1 μεγάλη κουτ. σούπας βούτυρο
- 1 κουτ. σούπας αλεύρι
- 2 καρότα σε μεγάλα κομμάτια
- 700 γρ. στρογγυλές πατατούλες με τη φλούδα τους κομμένες στη μέση
- 1 σελινόριζα σε κομμάτια
- αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση
- Βάζουμε τα κομμάτια του κρέατος στη χύτρα, προσθέτουμε αλάτι, 1 φύλλο δάφνης και νερό να το σκεπάζει. Ασφαλίζουμε με το καπάκι και βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της χύτρας για 40 λεπτά.
- Στο μεταξύ πλένουμε κι ετοιμάζουμε τα λαχανικά όπως περιγράφεται στα υλικά.
- Απασφαλίζουμε το καπάκι, στραγγίζουμε το κρέας και κρατάμε τον ζωμό γιατί θα τον χρειαστούμε αργότερα.
- Ζεσταίνουμε στη χύτρα το μισό ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα λαχανικά. Αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε φέρνοντας μερικές βόλτες όλα μαζί στην κατσαρόλα για 3 λεπτά.
- Προσθέτουμε το μισομαγειρεμένο μοσχαράκι, τον πελτέ, την πάπρικα, το ξύλο της κανέλας, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ελαφρά. Σβήνουμε με το κρασί και δίνουμε μια βράση στο φαγητό.
- Προσθέτουμε όσο ζωμό χρειάζεται να καλυφτούν τα υλικά μας και ασφαλίζουμε με το καπάκι. Βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή για 30 λεπτά.
- Σβήνουμε τη φωτιά και αφού απασφαλίσουμε το καπάκι, το αφαιρούμε και τσεκάρουμε αν έχουν ψηθεί όλα τα υλικά μας, αλλιώς σκεπάζουμε ξανά και βράζουμε λίγο ακόμη.
- Όταν βράσουν καλά τα υλικά μας, ξαναβάζουμε τη χύτρα στη φωτιά. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το βούτυρο και ρίχνουμε το μείγμα στο φαγητό. Κουνάμε τη χύτρα να ανακατευτεί στο φαγητό και δίνουμε μια τελευταία βράση, να δέσει η σάλτσα του.
- Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό σε πιατέλα πασπαλίζοντας με μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: Χύτρα.