Ιούλιος ο μεγαλοπρεπής

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Ο έβδομος μήνας του χρόνου είναι ο πιο ζεστός του καλοκαιριού και έρχεται πάντα γεμάτος  με δώρα της φύσης, συχνά και με διακοπές.

Πλήρης ημερών ο Ιούλιος (31) διαθέτει βασιλικό όνομα που προέρχεται από τα λατινικά. Σύμφωνα με το παλαιό λατινικό ημερολόγιο λεγόταν Quintilis -δηλαδή πέμπτος, μέχρι που προς τιμήν του Ιούλιου Καίσαρα, έγινε Ιούλιος. Ο Ιούλιος είναι από τους πιο ζεστούς μήνες του χρόνου και σίγουρα ο αγαπημένος των παιδιών και των εκπαιδευτικών αφού τα σχολεία δεν είναι ούτε μια μέρα ανοιχτά. Οι κοντινές παραλίες γεμίζουν με λουόμενους, ομπρέλες και κουβαδάκια και οι πλέον τυχεροί ετοιμάζουν βαλίτσες ή βρίσκονται ήδη σε διακοπές.

 

Λίγη λαογραφία…

Στην Ελλάδα ο Ιούλιος είναι γνωστός και με άλλες ονομασίες όμως η πιο γνωστή είναι «Αλωνάρης» γιατί με τον θερισμό των δημητριακών στα τέλη Ιουνίου, ακολουθούσε το αλώνισμα, μια ιδιαίτερα κοπιαστική εργασία την οποία εκτελούσε ο γεωργός με τη βοήθεια ζώων σε διαμορφωμένους ανοιχτούς χώρους που ονομάζονταν αλώνια.

Στον Ιούλιο η παράδοση έχει αφιερωμένες και κάμποσες παροιμίες όπως: «Αλωνάρη με τ’ αλώνια και με τα χρυσά πεπόνια», «Αλωνάρης αλωνίζει, στάρι το χωριό γεμίζει», «Αλωνάρης τ’ αλωνίζει κι Αύγουστος τα ξεχωρίζει» «Έτσι το ’χει το λινάρι, για ν’ ανθεί τον Αλωνάρη» -που αναφέρεται σε ανθρώπους με παραξενιές, όπως το λινάρι που ανθίζει μέσα στην κάψα και το λιοπύρι- κι άλλες πολλές.

 

 

Τα φρέσκα του Ιουλίου

Λαχανικά: Είναι η ώρα που τα μποστάνια και οι κήποι μας δίνουν τους ώριμους καρπούς τους: ντομάτες, αγγούρια, κολοκύθια, πιπεριές, μελιτζάνες, βλήτα, γλυστρίδα, αρακάς, καρότα, μπάμιες, φασολάκια, καλαμπόκια, κρεμμύδια, σκόρδα, πατάτες κι όλων των ειδών τα φρέσκα μυρωδικά.

Φρούτα: Η ποικιλία και η πολυχρωμία των φρούτων του Ιουλίου είναι συγκλονιστική: Καρπούζια, πεπόνια, ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, κεράσια, φράουλες υπαίθριες και βατόμουρα, ενώ κάνουν δειλά την πρώτη εμφάνιση τους τα αχλάδια (κοντούλες), τα σύκα και τα σταφύλια.

Ψάρια: Είναι στην καλύτερη εποχή τους ο γαύρος, οι σαρδέλες, οι γόπες, οι γαλέοι, τα μελανούρια, τα σαφρίδια, τα σκουμπριά, τα μαγιάτικα, οι ξιφίες, οι τόνοι και τα τονάκια.

Μπορείς να δεις ακόμη