1,2K
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Ένα κέικ με υπέροχη υφή και γεύση που θα συνοδεύσει τον απογευματινό μας καφέ με τον καλύτερο τρόπο. Ίσως και τον πρωινό…
Υλικά για μια φόρμα με τρύπα στη μέση
- 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ φλιτζάνι κακάο
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- ½ κ.γ αλάτι
- 1 καψουλίτσα βανιλίνη
- ½ φλιτζανιού αραβοσιτέλαιο
- 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
- 2 αυγά
- 1 φλιτζάνι ξινόγαλα
- 100ml καφέ εσπρέσο
- 150γρ. καρύδια ψιλοκομμένα με το μαχαίρι
- Λίγη άχνη ζάχαρη για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C. Κρατάμε 2 κουταλιές αλεύρι στην άκρη και ανακατεύουμε το υπόλοιπο σε ένα μπολ μαζί με το κακάο, την μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τη βανιλίνη.
- Χτυπάμε στην κουζινομηχανή το λάδι με τη ζάχαρη. Όταν διαλυθεί η ζάχαρη προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και μετά το το ξυνόγαλα. Όταν γίνει ομοιογενές το μείγμα σταματάμε την κουζινομηχανή.
- Προσθέτουμε λίγο λίγο το μείγμα του αλευριού ρίχνοντάς το από σουρωτήρι, εναλλάξ με το ζεστό εσπρέσο κι ανακατεύουμε με σπάτουλα μέχρι να πάρουμε ένα λείο μείγμα.
- Τέλος, ανακατεύουμε τα καρύδια με το αλεύρι που κρατήσαμε και τα ενσωματώνουμε στο μείγμα του κέικ ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα σιλικόνης.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη κι αλευρωμένη φόρμα. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά περίπου. Τσεκάρουμε ότι είναι έτοιμο μπήγοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο. Πρέπει να βγει στεγνό.
- Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο όταν είναι έτοιμο και το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα να κρυώσει εντελώς.
- Το σερβίρουμε σε πιατέλα πασπαλίζοντας με λίγη άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε κόβοντας σε κομμάτια.