|  | 

Κουζίνα

Λαβράκι στον φούρνο με φάβα – Κουζίνα: Μαζί με τον Ανδρέα και την Ελένη

ΥΛΙΚΑ

  • Για το λαβράκι

  • 1 μεγάλο καθαρισμένο λαβράκι (800 γρ. περίπου)
  • 1/2 κούπα λευκό κρασί
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • 4 μέτριες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες
  • 2 μέτρια φοινόκιο καθαρισμένα και κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες
  • 4 λεπτές φέτες λεμόνι
  • 4 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 8-10 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι ή δεντρολίβανο
  • Αλάτι - Πιπέρι
  • Για τη φάβα

  • 300 γρ. φάβα
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε χοντρά κομμάτια
  • 1 καρότο κομμένο σε κομμάτια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1/4 κ.γ. κιτρινόριζα
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 6 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι, φρέσκια ρίγανη, δεντρολίβανο
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • Φύλλο δάφνης
  • 1200 ml νερό
  • Αλάτι - Πιπέρι
  • Για τη σάλτσα μαϊντανού

  • Φλούδα από 1 λεμόνι
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • Αλάτι - Πιπέρι

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Για το λαβράκι
Βάζουμε σε ένα ταψί τις πατάτες, το φοινόκιο, το σκόρδο, το κρεμμύδι, πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, περιχύνουμε με ελαιόλαδο, χυμό λεμόνι, κρασί, σκορπάμε τα μυρωδικά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC ή στη λειτουργία Vital για 20 λεπτά περίπου. Βγάζουμε το ταψί και τοποθετούμε πάνω στις πατάτες το ψάρι, το οποίο έχουμε πασπαλίσει με αλάτι, πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο. Βάζουμε ξανά στον φούρνο για άλλα 25-30 λεπτά ή για 8 λεπτά στους 650C στη λειτουργία Vital.

 

Για τη σάλτσα μαϊντανού
Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και αναμειγνύουμε μέχρι να ενωθούν και να γίνει ένα ομοιόμορφο λαδολέμονο.

 

Για τη φάβα
Πλένουμε και στεγνώνουμε τη φάβα, στη συνέχεια τη βάζουμε να βράσει για 4-5 λεπτά, μέχρι να βγάλει τον αφρό και να την ξαφρίσουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το λεμόνι και αφήνουμε να μαγειρευτούν για 40-45 λεπτά. Προσθέτουμε και άλλα υγρά κατά τη διάρκεια αν χρειάζεται. Πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ ενώ συγχρόνως ρίχνουμε τον χυμό λεμόνι μέχρι να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα στην υφή και στη γεύση.

Σερβίρουμε το λαβράκι με τα λαχανικά περιχυμένα με το λαδολέμονο και συνοδευόμενο από τη φάβα.

 

 

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

ΠΡΟΪΟΝΤΑ

 

Δείτε ακόμη