3,K
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Η μαγειρίτσα κοσμεί το αναστάσιμο τραπέζι και αποτελεί μια κλασική γεύση τις γιορτινές μέρες. Ανάλογα με την παράδοση του τόπου, άλλοτε γίνεται αυγολέμονο και άλλοτε κοκκινιστή.
Μαγειρίτσα αυγολέμονο
Αυτή είναι η πλέον κλασική εκδοχή της μεγειρίτσας.
Υλικά για 6-8 άτομα
- 1 συκωταριά αρνίσια
- 1 εντεριά καλά πλυμένη
- 100 γρ. ελαιόλαδο
- 6 κρεμμυδάκια φρέσκα, σε λεπτές φέτες με το τρυφερό πράσινο μέρος
- 1 κρεμμύδι στα 4
- 2 μαρούλια μικρά πλυμένα και χοντροκομμένα ή 1 μεγάλο
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι καρολίνα ή γλασέ
- 1½ φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
- 2 αυγά χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
- χυμό από 2 λεμόνια
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
- Ζεματάμε τη συκωταριά και τα εντεράκια ρίχνοντας τα σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει για 7-8 λεπτά.
- Τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και τα ψιλοκόβουμε. Περνάμε το κρεμμύδι από το multi και ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια.
- Ζεσταίνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και το ξερό κρεμμύδι μέχρι να μυρίσουν ωραία και να πάρουν λίγο χρώμα.
- Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα εντόσθια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3-4 λεπτά ακόμη ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη σπάτουλα.
- Κόβουμε τα μαρούλια σε χοντρά κομμάτια και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε καλά και αφού μαραθούν προσθέτουμε 1 λίτρο νερό ζεστό από βραστήρα. Μαγειρεύουμε για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν καλά τα εντόσθια.
- Προσθέτουμε στην κατσαρόλα έξτρα ζεστό νερό αν είναι απαραίτητο, ρίχνουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 30 λεπτά ακόμη μέχρι να χυλώσει η σούπα αλλά να μείνει με αρκετό ζωμό, αλλιώς προσθέτουμε έξτρα ζεστό νερό.
- Για το αυγολέμονο: Σε ένα μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός τα ασπράδια σε μαρέγκα, προσθέτουμε τους κρόκους και μετά μέχρι το χυμό του λεμονιού λίγο λίγο.
- Προσθέτουμε μια κουτάλα ζωμό από το φαγητό και ανακατεύουμε λίγο ακόμα. Σβήνουμε τη φωτιά και περιχύνουμε το φαγητό με το αβγολέμονο.
- Κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα να πάει παντού κι ανακατεύουμε στη σούπα τον ψιλοκομμένο άνηθο.
- Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή προσθέτοντας κι έξτρα φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Μαγειρίτσα κοκκινιστή
Η κόκκινη εκδοχή της μαγειρίτσας είναι ξεχωριστή και ιδιαίτερα νόστιμη. Αν θέλετε μπορείτε να την αυγοκόψετε, όμως δεν είναι απαραίτητο.
Υλικά
- 1 κεφαλάκι αρνίσιο (μαζί με τον σβέρκο)
- 1 αρνίσια συκωταριά (από αρνάκι γάλακτος)
- 1 εντεριά αρνίσια
- 3 κουτ. σούπας βούτυρο
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- ½ κιλό κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα (μαζί με το πράσινο μέρος)
- 1 μαρούλι ψιλοκομμένο
- Άνηθο ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. σούπας πελτέ διαλυμένο
- Χυμό από 1 λεμόνι
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Βράζουμε το κεφαλάκι σε άφθονο αλατισμένο νερό και κρατάμε στην άκρη το ζωμό του.
- Σε ξεχωριστή κατσαρόλα ζεματάμε τη συκωταριά και τα εντεράκια για 5 λεπτά. Ύστερα τα στραγγίζουμε και τα κόβουμε σε ψιλά κομμάτια.
- Ζεσταίνουμε το βούτυρο μαζί με το λάδι και σοτάρουμε τα κομματάκια των εντοσθίων για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα.
- Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και συνεχίζουμε να σοτάρουμε για μερικά λεπτά ακόμη μέχρι να μυρίσουν όμορφα και να γυαλίσουν.
- Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μαρούλι, τον ντοματοπελτέ διαλυμένο σε ένα φλιτζάνι νερό κι ένα λίτρο ζωμό από το κεφαλάκι.
- Αφήνουμε να πάρει βράση η σούπα και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοβράζουμε για μία με μιάμιση ώρα τουλάχιστον προσθέτοντας επιπλέον ζωμό όταν είναι απαραίτητο.
- Σβήνουμε τη φωτιά όταν χυλώσει η μαγειρίτσα και γίνει μια πλούσια παχύρρευστη σούπα. Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται έξτρα αλατοπίπερο και προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε.
- Σερβίρουμε τη μαγειρίτσα ζεστή.
Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: φούρνος,πολυκόφτης multi, κατσαρόλα