Μπιφτέκια σχάρας με εστραγκόν και μουστάρδα

by Zikou Stella

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Τα μπιφτέκια είναι η αγαπημένη μερίδα μικρών και μεγάλων σε κάθε φιλική μάζωξη γι’ αυτό δεν μπορεί να λείπει ούτε από το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης.

 

Υλικά για 5 άτομα

  • 1 κιλό κιμάς περασμένος μια φορά από τη μηχανή (μοσχάρι ελιά) ή ανάμικτος με χοιρινό ή ζυγούρι
  • 1 κρεμμύδι περασμένο από τον πολυκόφτη (όχι λιωμένο)
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
  • 1 φλιτζάνι νιφάδες βρώμης
  • 1 φλιτζανάκι του εσπρέσο νερό
  • 3 κουτ. σούπας μουστάρδα δυνατή
  • 3 κουτ. σούπας εστραγκόν ξερό
  • ½ ντομάτα ξυσμένη στον τρίφτη
  • 1 κουτ. γλυκού κοφτή αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε τον κιμά μας σε ένα μπολ και ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγανάκι αντικολλητικό. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε ανακατεύοντας συχνά μέχρι να γυαλίσει και να μαλακώσει το κρεμμύδι.
  2. Το ρίχνουμε στο μπολ με τον κιμά, προσθέτουμε τη βρώμη, το νερό, την ξυσμένη ντομάτα, τη μουστάρδα, το εστραγκόν, αλάτι και πιπέρι.
  3. Ζυμώνουμε πολύ καλά τον κιμά για 3 λεπτά περίπου και τον αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον. Παίρνουμε ποσότητες από το μείγμα και το πλάθουμε σε μεγάλες μπάλες που στη συνέχεια πιέζουμε ανάμεσα στις παλάμες μας να γίνουν μεγάλα πλατιά μπιφτέκια πάχους όσο 1-1,5 δάχτυλο.
  4. Τα μεταφέρουμε πάνω σε δίσκο στρωμένο με χαρτί ψησίματος και τα αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τα χρειαστούμε. Θα τα βγάλουμε για 20 λεπτά εκτός ψυγείου πριν το ψήσιμο.
  5. Ψήνουμε στο BBQ ή όπως αλλιώς μας αρέσει, όχι στον φούρνο. Σερβίρουμε πάνω σε ψωμάκια μπριός κομμένα στη μέση και ελαφρά ψημένα ή μικρές πιτούλες για σουβλάκι, πράσινη σαλάτα και πατάτες ψητές ή τηγανητές.

 

Μπορείς να δεις ακόμη