704
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Τρία είναι τα μεγάλα μυστικά για να πετύχουμε τα τέλεια ντολμαδάκια: Δεν τσιγκουνευόμαστε το κρεμμύδι, τα μυρωδικά και το λάδι
Υλικά
- ½ κιλό αμπελόφυλλα ζεματισμένα
- 3-4 κρεμμύδια ξυσμένα στον τρίφτη
- 5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 1½ φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
- 1½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι νερό
- 1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
- ½ φλιτζάνι δυόσμο ψιλοκομμένο
- Xυμό από 2-4 λεμόνια (ανάλογα πόσο λεμονάτα τα θέλουμε)
Εκτέλεση
- Βάζουμε το κρεμμύδι και το κρεμμυδάκι μέσα σε κατσαρόλα ή σε τηγάνι και τα αφήνουμε να βράσουν με ελάχιστο νερό. Όταν στεγνώσουν προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν και να γυαλίσουν χωρίς να πάρουν χρώμα.
- Μέσα σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε τα σοταρισμένα κρεμμύδια, το ρύζι, τον άνηθο, το δυόσμο και το χυμό από ένα λεμόνι.
- Αν έχουμε φρέσκα αμπελόφυλλα τα ζεματάμε σε μπόλικο αλατισμένο νερό για 5 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και κόβουμε τα κοτσάνια τους. Τα παίρνουμε ένα ένα και τα γεμίζουμε με το μείγμα που έχουμε ετοιμάσει.
- Απλώνουμε κάθε φύλλο από τη θαμπή του πλευρά και βάζουμε από ένα κουταλάκι γέμιση ή περισσότερο, αν τα θέλουμε μεγαλύτερα. Τα τυλίγουμε φέρνοντας πρώτα τα πλάγια πάνω από τη γέμιση και κατόπιν τα κάνουμε ρολάκια.
- Στρώνουμε στον πάτο της κατσαρόλας όσα φύλλα έχουν χαλάσει και δεν μπορούν να τυλιχτούν και τοποθετούμε από πάνω τα ντολμαδάκια σε σειρά μέσα στην κατσαρόλα, ξεκινώντας από την περιφέρεια και προχωρώντας προς το κέντρο. Κάνουμε όσες σειρές χρειαστεί και τα σκεπάζουμε από πάνω με ένα πιάτο για να τα στηρίζει με το βάρος του. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το νερό και το χυμό από ένα ή δύο λεμόνια ακόμα.
- Μετά την πρώτη δυνατή βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να είναι έτοιμα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμη.
- Στο τέλος αφαιρούμε το πιάτο. Αν θέλουμε τα ντολμαδάκια πιο ξινά προσθέτουμε λίγο λεμόνι επιπλέον και τα αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στην κατσαρόλα. Τα σερβίρουμε με φέτες λεμονιού και συνοδεύονται με πρόβειο γιαούρτι.