Παέγια θαλασσινών

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Το εμβληματικό πιάτο της Βαλένθια γίνεται με χίλιους δυο τρόπους και συχνά συνδυάζει το ρύζι με κοτόπουλο, αλλαντικά και θαλασσινά. Μαγειρεμένο μόνο με θαλασσινά μεταμορφώνεται σε σπουδαίο σαρακοστιανό πιάτο!

 

 

Υλικά για 4 άτομα:

  • 500 γρ. μέτριες γαρίδες, φρέσκες ή κατεψυγμένες
  • ½ κουτ. γλυκού κρόκο Κοζάνης (σαφράν)
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι σε φέτες
  • 1 καρότο σε ροδέλες
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα (χώρια το λευκό από το πράσινο τρυφερό μέρος)
  • 2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
  • 400 γρ. ρύζι καρολίνα
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα, γλυκιά
  • 60 γρ. κρασί λευκό
  • 200 γρ. μύδια χωρίς κέλυφος
  • 3-4 καλαμαράκια καθαρισμένα σε ροδέλες
  • 100 γρ. αρακά ξεσπυρισμένο
  • 1 μικρή πιπεριά Φλωρίνης σε λωρίδες
  • 10 ντοματίνια κομμένα στα 4
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • ½ ματσάκι άνηθο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ξύσμα λεμονιού από 2 λεμόνια
  • χυμό λεμονιού, από 1 1/2 λεμόνι

 

Για το σερβίρισμα

  • άνηθο, λίγο
  • μαϊντανό, λίγο
  • φέτες λεμόνι

 

Εκτέλεση

  1. Ξεπαγώνουμε τις γαρίδες αν είναι κατεψυγμένες και τις καθαρίζουμε από κεφάλι και κέλυφος. Αφαιρούμε και το εντεράκι της πλάτης.
  2. Βάζουμε σε κατσαρόλα να ζεσταθούν 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα κελύφη και τα κεφάλια από τις γαρίδες, το κρεμμύδι και το καρότο. Σοτάρουμε και προσθέτουμε 1200ml νερό και το σαφράν. Βράζουμε για 30 λεπτά. Σουρώνουμε και κρατάμε τον ζωμό ζεστό.
  3. Βάζουμε στη φωτιά το πιο μεγάλο μας τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει καλά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το λευκό μέρος από τα κρεμμυδάκια, την πιπεριά και το σκόρδο. Σοτάρουμε μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα.
  4. Ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε καλά με μία ξύλινη κουτάλα για 2 λεπτά και προσθέτουμε την πάπρικα. Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
  5. Όταν εξατμιστεί προσθέτουμε τον ζωμό από τις γαρίδες και αφού πάρει βράση η παέγια, χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για 15 λεπτά, με ανοιχτό το καπάκι μέχρι να απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά. Ίσως χρειαστεί να συμπληρώσουμε λίγο ζεστό νερό. Ανακατεύουμε περιστασιακά.
  6. Προσθέτουμε τις γαρίδες, τα μύδια, τον αρακά, τα ντοματίνια, τα καλαμαράκια και πιέζουμε με ξύλινη κουτάλα να βυθιστούν στην παέγια. Κλείνουμε με το καπάκι και βράζουμε για 5 λεπτά χωρίς να ανακατέψουμε ξανά.
  7. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε την παέγια στην άκρη. Ανοίγουμε το καπάκι από το τηγάνι και προσθέτουμε ψιλοκομμένα το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, το ξύσμα του λεμονιού και τον μαϊντανό.
  8. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά πριν σερβίρουμε στο τραπέζι μαζί με το τηγάνι.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: κατσαρόλα, τηγάνι.

Μπορείς να δεις ακόμη