841
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Είναι το μαγικό υλικό που μετατρέπει την κάθε μαγειρική δημιουργία μας σε μικρό αριστούργημα. Γιατί είναι νόστιμη, οικονομική, έχει υπέροχο χρώμα κι άρωμα και χωράει παντού: σε σούπες, σαλάτες, πιάτα ζυμαρικών, κεφτέδες, πίτες, τάρτες και γλυκά. Η κολοκύθα μας φτιάχνει το κέφι και μας βάζει γλυκά-γλυκά σε mood φθινοπωρινό.
Σαλάτα με ψητή κολοκύθα, παντζάρια, ρόκα, φέτα και ρόδι
Υλικά
- 200 γρ. κολοκύθα ψητή
- 2 μέτρια παντζάρια ψητά
- ½ ρόδι
- 100 γρ. φέτα σε κυβάκια
- 1 ματσάκι ρόκα
Για τη βινεγκρέτ
- 75 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι + 2 κ.σ. χυμό
- 1 κ.σ. μηλόξιδο ή βαλσαμικό ξίδι
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Στρώνουμε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος. Πλένουμε, στεγνώνουμε και τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο τα παντζάρια και τα ψήνουμε στον φούρνο στους 200οC για μία ώρα περίπου.
- Στο μεταξύ κόβουμε σε φέτες την κολοκύθα, αφαιρούμε τη φλούδα και την κόβουμε κυβάκια. Αφού περάσουν 40 λεπτά στον φούρνο τα παντζάρια την αλατίζουμε και τη βάζουμε στο ταψί να ψηθεί για 15-20 λεπτά μαζί τους.
- Βγάζουμε την κολοκύθα μόλις μαλακώσει και ελέγχουμε αν ψήθηκαν τα παντζάρια, τσιμπώντας τα με ένα πιρούνι. Αν είναι έτοιμα τα βγάζουμε κι αυτά, διαφορετικά τα αφήνουμε να ψηθούν λίγο ακόμα.
- Ετοιμάζουμε τη βινεγκρέτ χτυπώντας όλα τα υλικά μαζί μέσα σε ένα μπολ.
- Αφού κρυώσουν τα ψημένα λαχανικά, ξεφλουδίζουμε τα παντζάρια, αφαιρούμε την εξωτερική τους φλούδα και τα κόβουμε σε κυβάκια. Τα περιχύνουμε με λίγη από τη βινεγκρέτ, τα αλατίζουμε και τα βάζουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος.
- Από πάνω μοιράζουμε ομοιόμορφα τα κυβάκια της ψημένης κολοκύθας και της φέτας. Περιχύνουμε με την υπόλοιπη βινεγκρέτ, προσθέτουμε τα σποράκια του ροδιού, τη ρόκα και σερβίρουμε.
Σούπα κολοκύθας γλυκοπικάντικη
Υλικά για 6 άτομα
- 1 φλιτζανάκι του καφέ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 800 γρ. κολοκύθα κόκκινη ή κίτρινη καθαρισμένη και κομμένη σε κομμάτια
- 200 γρ. καρότα καθαρισμένα σε χοντρές ροδέλες
- 1 κρεμμύδι μεγάλο κομμένο στα 4
- 1 σκελίδα σκόρδο σε φετούλες
- 1 κ.σ. γεμάτη από μείγμα μπαχαρικών σε σκόνη (κόλιανδρο, κανέλα, κύμινο, κουρκουμά) ή κάρι
- 200 ml νερό
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ όσο ένα καρύδι καθαρισμένο από τη φλούδα και ξυσμένο στον τρίφτη
- 1 λάιμ ξύσμα και χυμός
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σοτάρουμε τα λαχανικά για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και σοτάρουμε για μισό λεπτό ακόμη.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το νερό, αλατοπίπερο κι αφήνουμε τα λαχανικά να πάρουν μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 35 λεπτά.
- Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και πολτοποιούμε τη σούπα επί τόπου με ραβδομπλέντερ.
- Δοκιμάζουμε και αν είναι απαραίτητο, αλατοπιπερώνουμε ξανά, ανάλογα με τη γεύση μας. Αν η σούπα είναι πολύ πηχτή προσθέτουμε λίγο νερό και της δίνουμε μια βράση ακόμα. Αν είναι αραιή την αφήνουμε να βράσει λίγο για να δέσει. Προσθέτουμε στο τέλος το ξυσμένο τζίντζερ, το ξύσμα και τον χυμό του λάιμ για να κρατήσουν τη σπιρτάδα τους και το βούτυρο.
- Διατηρούμε και σερβίρουμε τη σούπα ζεστή σε μπολ ή φλιτζάνια. Αν θέλουμε προσθέτουμε μια κουταλιά γιαούρτι σε κάθε μπολ. Συνοδεύουμε με φρυγανισμένο ψωμί και ψημένους κολοκυθόσπορους.
Λαζάνια φούρνου με κολοκύθα και σπανάκι
Υλικά (για ένα πυρίμαχο σκεύος διαστάσεων 22 Χ 30εκ.)
Για τη βάση και τη γέμιση
- 500 γρ. λαζάνια πλατιά
- 700 γρ. κολοκύθα κόκκινη ή κίτρινη καθαρισμένη, σε κύβους
- Λίγη κανέλα σε σκόνη
- Λίγο ξερό δυόσμο
- 250 γρ. σπανάκι
- 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
- 1 πράσο κομμένο κατά μήκος στη μέση και μετά σε λεπτές φέτες (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος)
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1 ματσάκι δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
- 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
- 200 γρ. μοτσαρέλα σε μπαλίτσες κομμένη σε φέτες λεπτές
- 100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
- Αλάτι, πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
- 70 γρ. βούτυρο
- 6 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 λίτρο γάλα
- 2 αυγά
- 100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
- Αλάτι, άσπρο πιπέρι
Εκτέλεση
- Απλώνουμε την κολοκύθα σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί κουζίνας και αφού την αλατίσουμε και την πασπαλίσουμε με ελάχιστη κανέλα, τη ραντίζουμε με σταγόνες από ελαιόλαδο και την ψήνουμε στον φούρνο στους 200οC για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να πάρουν χρώμα οι άκρες της. Τη μεταφέρουμε σε μπολ και πασπαλίζουμε με δυόσμο ξερό. Τη σπάμε ελαφρά με το πιρούνι, προσθέτουμε λίγο από το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
- Ζεσταίνουμε καλά ένα αντικολλητικό σκεύος και ρίχνουμε το κρεμμύδι, 2 κουταλιές νερό και τα πράσα. Αφού αχνιστούν κι εξατμιστεί το νερό τους προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το σπανάκι. Σοτάρουμε μέχρι να μαραθεί το σπανάκι και να χάσει το νερό του. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το τριμμένο τυρί, το φρέσκο δυόσμο, το μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά.
- Κάνουμε στο πυρίμαχο σκεύος μας μια πρώτη στρώση με λαζάνια. Ρίχνουμε πάνω τους τη μισή κολοκύθα. Συνεχίζουμε με μια στρώση λαζάνια, το μείγμα από το σπανάκι και μετά πάλι λαζάνια. Ρίχνουμε την υπόλοιπη κολοκύθα, κάνουμε μια τελευταία στρώση από λαζάνια και τελειώνουμε με μια στρώση μοτσαρέλα.
- Ψήνουμε το φαγητό στους 180οC μέχρι να λιώσει η μοτσαρέλα και να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια του. Το σερβίρουμε ζεστό ή χλιαρό κόβοντας σε κομμάτια.
Κροκέτες κολοκύθας στον φούρνο
Υλικά
- 1 κιλό κολοκύθα κόκκινη ή κίτρινη ψημένη στον φούρνο
- 1 φινόκιο ψιλοκομμένο
- 1 πατάτα μεγάλη βρασμένη, αποφλοιωμένη και ξυσμένη στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
- 1 κρεμμύδι ξυσμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
- 1 φλιτζάνι φέτα χοντροτριμμένη
- ½ φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα
- 1 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
- 2 αυγά
- Νιφάδες βρώμης (όσο πάρει η ζύμη)
- Αλάτι, πιπέρι
Για το ντιπ γιαουρτιού
- 250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 3 κ.σ. κατίκι Δομοκού
- Λίγο ελαιόλαδο
- ¼ κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
- 2 κ.σ. μάραθο ψιλοκομμένο
- Αλάτι και λίγο κόκκινο πιπέρι (και γλυκό και καυτερό, όπως προτιμάμε)
Εκτέλεση
- Σοτάρουμε σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το φινόκιο να μαλακώσουν.
- Βάζουμε την ψημένη ψίχα της κολοκύθας σε μπολ, την πατάμε με πιρούνι να λιώσει και την αναμειγνύουμε με τη βρασμένη και ξυσμένη πατάτα, το σοταρισμένο κρεμμύδι και φινόκιο, το μάραθο, τη φέτα, την κεφαλογραβιέρα, τα αυγά, μισό φλιτζάνι βρώμη και μπόλικο πιπέρι. Προσθέτουμε επιπλέον αλάτι αν χρειάζεται.
- Αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο για μισή ώρα και ετοιμάζουμε το ντιπ γιαουρτιού αναμειγνύοντας όλα τα υλικά μαζί. Το αφήνουμε κι αυτό στο ψυγείο να περιμένει.
- Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την πλάθουμε σε μπαλίτσες. Αν η ζύμη δεν πλάθεται εύκολα, της προσθέτουμε λίγο επιπλέον βρώμη.
- Αραδιάζουμε τα κεφτεδάκια σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου.
- Τα σερβίρουμε ζεστά, συνοδεύοντας με το ντιπ γιαουρτιού.