Από την Ιωάννα Σταμούλου
Το παντζάρι είναι μια πρώτη ύλη ιδιαίτερα πολύτιμη για τις σαλάτες μας και όχι μόνο! Οι προτάσεις μας περιλαμβάνουν σαλάτες με ωμά, βρασμένα, αλλά και ψημένα παντζάρια, πραγματικά απολαυστικές.
Σαλάτα με ψητά και καραμελωμένα παντζάρια και καρότα
Μια ψητή σαλάτα που μπορούμε να την απολαύσουμε και σαν πλήρες χορτοφαγικό γεύμα.
Υλικά για 4 άτομα
- 2-3 βολβούς παντζαριών
- 3 καρότα σε χοντρά μπαστούνια
- 2-3 σκελιδες σκόρδο (με τη φλούδα)
- 1 κουτ. σούπας μέλι
- 1 πορτοκάλι (ξύσμα)
- 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας ξύδι βαλσαμικό
- 150 γρ. φέτα τρίμμα
- 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 50 γρ. φουντούκια
- 1 κουτ. σούπας σουσάμι καβουρντισμένο
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Αλατίζουμε τους βολβούς των παντζαριών, τους τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο μαζί με μια σκελίδα σκόρδο και τους ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για μία ώρα.
- Ύστερα στρώνουμε ένα ρηχό ταψί με χαρτί ψησίματος και απλώνουμε πάνω τα κομμένα καρότα. Αλατίζουμε, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα βάζουμε στον φούρνο μαζί με τα παντζάρια να ψηθούν για 80 λεπτά.
- Στο μεταξύ καβουρντίζουμε το σουσάμι και τα φουντούκια σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Βγάζουμε τα λαχανικά από το φούρνο, ξεφλουδίζουμε τα παντζάρια και τα κόβουμε στη μέση και μετά σε φέτες. Ξεφλουδίζουμε τις σκελίδες των σκόρδων και τις αφήνουμε στην άκρη.
- Βάζουμε στο τηγάνι λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα καρότα για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το μέλι και 2-3 κουτ. σούπας χυμό πορτοκαλιού και τα σοτάρουμε για λίγο ακόμη μέχρι να γλασάρουν.
- Τα βγάζουμε στην άκρη με κουτάλα τρυπητή και στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε τα παντζάρια και τα γλασάρουμε κι αυτά, προσθέτοντας λίγο μέλι και χυμό πορτοκαλιού. Τα αφήνουμε στην άκρη.
- Ανακατεύουμε σε μια πιατέλα τα παντζάρια και τα καρότα.
- Χτυπάμε στον πολυκόφτη το υπόλοιπο ελαιόλαδο με το ξύσμα του πορτοκαλιού, το βαλσαμικό ξύδι, τον πολτό των σκόρδων κι ανάλογο αλατοπιπερο.
- Περιχύνουμε τη σαλάτα με το μείγμα, πασπαλίζουμε με τη φέτα, τα φουντούκια, το σουσάμι και το μαϊντανό και σερβίρουμε τη σαλάτα χλιαρή ή κρύα.
Σαλάτα με ωμά παντζάρια λάχανο και καρότο
Μια ελαφριά κι αποτοξινωτική σαλάτα για να συνοδεύσει τα πάσης φύσης ψητά μας.
Υλικά για 2 άτομα:
- 1 παντζάρι μεγάλο, καθαρισμένο ξυσμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
- 3 φλιτζάνια λάχανο ψιλοκομμένο
- 1 μεγάλο καρότο ξυσμένο στην χοντρή πλευρά του τρίφτη
- 2 κοτσάνια σέλερι σε φετούλες
- ελαιόλαδο
- 1 λεμόνι (ξύσμα και χυμός) ή επιπλέον αν θέλετε
- Αλάτι
Εκτέλεση
- Ανακατεύουμε σε μια σαλατιέρα το καρότο με το λάχανο και το σέλερι. Αλατίζουμε και τρίβουμε με το χέρι να χάσουν λίγο όγκο τα λαχανικά και να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε το τριμμένο παντζάρι και το ξύσμα λεμονιού. Αλατίζουμε, περιχύνουμε με χυμό λεμονιού και όσο ελαιόλαδο θέλουμε και ανακατεύουμε.
- Σερβίρουμε τη σαλάτα με άφθονο άνηθο ψιλοκομμένο.
Παντζαροσαλάτα με γιαούρτι φέτα και καρύδια
Μια άκρως δροσερή και χορταστική σαλάτα, ένα πραγματικό στολίδι για τα καθημερινά ή τα πιο επίσημα δείπνα μας.
Υλικά για 4 άτομα:
- 3 βολβούς παντζαριών βρασμένους, καθαρισμένους και κομμένους σε κύβους
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 2 κουτ. σούπας από τον χυμό του
- 1 κουτ. σούπας ξύδι βαλσαμικό
- 150 γρ. φέτα ή ανθότυρο ή μανούρι σε κυβάκια
- 50 γρ. καρυδόψιχα
Για το αρωματικό γιαούρτι
- 500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 5% λιπαρά
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- αλάτι, πιπέρι λευκό
- 1 κουτ. σούπας φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά του αρωματικού γιαουρτιού και το αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστούμε.
- Μέσα σε ένα μπολ χτυπάμε με πιρούνι το ελαιόλαδο με το ξύδι, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού κι ανάλογο αλατοπίπερο και περιχύνουμε τα παντζάρια. Ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε να μαριναριστούν.
- Ψήνουμε ελαφρά σε αντικολλητικό τηγάνι και πάνω σε μέτρια φωτιά τα καρύδια και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Για να σερβίρουμε, κάνουμε ένα στρώμα με το αρωματικό γιαούρτι μέσα σε γυάλινη σαλατιέρα κι από πάνω προσθέτουμε τους κύβους των μαριναρισμένων παντζαριών, του τυριού της επιλογής μας και τα καβουρντισμένα καρύδια.
- Πασπαλίζουμε τη σαλάτα με έξτρα δυόσμο και σερβίρουμε. Αν θέλουμε να προσφέρουμε τη σαλάτα σε ατομικές μερίδες, μπορούμε να μοιράσουμε τα υλικά μας σε 3-4 γυάλινα μπολ.
Παντζαροσαλάτα με ρόκα πράσινα μήλα καρύδια και ξινομυζήθρα
Αυτή η σαλάτα συνδυάζει βρασμένα με ωμά υλικά αλλά και πολλές διαφορετικές υφές στο ίδιο πιάτο και την ίδια μπουκιά!
Υλικά
- 2 παντζάρια
- 1 πράσινο μήλο σε λεπτές φέτες
- 100 γρ. ρόκα
- 100 γρ. ξινομυζήθρα
- 50 γρ. καρύδια ελαφρώς ψημένα και ψιλοκομμένα
- 2 κουτ. σούπας ξύδι βαλσμαμικό
- 6 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1/2 κουτ. γλυκού σκόνη σκόρδου
- Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
1.Βράζουμε τα παντζάρια σε αλατισμένο νερό μέχρι να τσιμπιούνται εύκολα με ένα πιρούνι. Στραγγίζουμε κι αφού κρυώσουν λίγο, τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε σε φέτες.
2.Τα μεταφέρουμε σε μπολ, τα πασπαλίζουμε με τη σκόνη του σκόρδου, ραντίζουμε με το βαλσαμικό ξύδι και το ελαιόλαδο κι ανακατεύουμε καλά. Τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσουν εντελώς και να μαριναριστούν.
3.Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, απλώνουμε τη ρόκα καλά πλυμένη και στεγνωμένη σε πιατέλα σερβιρίσματος και σκορπίζουμε από πάνω τις φετούλες των μήλων και τα παντζάρια στραγγισμένα. Αλατοπιπερώνουμε.
4.Μοιράζουμε την ξινομυζήθρα, πασπαλίζουμε με τα καρύδια και λίγο ακόμη πιπέρι. Περιχύνουμε με τη μαρινάδα των παντζαριών και σερβίρουμε αμέσως!