Παρφέ μόκα με καραμελωμένα αμύγδαλα

by K-Admin 1

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Ένα παγωτό που θα κάνει πραγματικά μεγάλη εντύπωση όποτε κι αν το σερβίρεις.

 

 

Υλικά για 8 άτομα:

  • 600ml κρέμα γάλακτος
  • 3 ασπράδια αυγών
  • 150γρ. ζάχαρη
  • 50γρ. μέλι
  • 50ml δυνατό καφέ εσπρέσο
  • 2 κ.σ. καφέ εσπρέσο instant
  • 1 σφηνάκι κονιάκ

 

Για τα καραμελωμένα αμύγδαλα

  • 100γρ. αμύγδαλα
  • 90γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. γλυκόζη

Εκτέλεση

  1. Για τα καραμελωμένα αμύγδαλα: Βάζουμε στη φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη γλυκόζη και 2 κ.σ. νερό. Ανακατεύουμε πολύ απαλά να λιώσει η ζάχαρη και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει η ζάχαρη να παίρνει χρώμα και να καραμελώνει.
  2. Προσθέτουμε τότε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε ελαφρά με ξύλινη κουτάλα να σκεπαστούν παντού. Ψήνουμε για λίγο ακόμα και αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο του τηγανιού πάνω σε χαρτί ψησίματος. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και να  σταθεροποιηθεί.
  3. Για το παρφέ: Βάζουμε τη ζάχαρη με το μέλι και τον εσπρέσο σε κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε με σύρμα να διαλυθούν τα υλικά στο νερό και από τη στιγμή που θα δημιουργηθεί κοχλασμός, βράζουμε το σιρόπι για δύο λεπτά ακόμη. Αν έχουμε θερμόμετρο η θερμοκρασία πρέπει να φτάσει 120οC.
  4. Στο μεταξύ έχουμε ρίξει τα ασπράδια στην κουζινομηχανή και τα χτυπάμε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα. Όταν η μαρέγκα ξεκινήσει να σχηματίζει κορυφές και είναι έτοιμο το σιρόπι, το τραβάμε από τη φωτιά και το ρίχνουμε με συνεχή ροή σαν κορδόνι στη μαρέγκα με το μίξερ πάντα σε λειτουργία. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 5 λεπτά ακόμη μέχρι η μαρέγκα να κρυώσει και να σφίξει σαν σαντιγί. Τη μεταφέρουμε σε μπολ.
  5. Χτυπάμε και την κρέμα γάλακτος στη δυνατή ταχύτητα της κουζινομηχανής μέχρι να γίνει σαντιγί. Το τελευταίο λεπτό του χτυπήματος προσθέτουμε τον καφέ διαλυμένο στο κονιάκ.
  6. Κόβουμε τα καραμελωμένα αμύγδαλα σε μικρότερα κομμάτια και τα ψιλοκόβουμε στον πολυκόφτη. Προσοχή δεν πρέπει να γίνουν εντελώς σκόνη.
  7. Ρίχνουμε τη σαντιγί στη μαρέγκα, προσθέτουμε τα καραμελωμένα αμύγδαλα και κάνουμε ένα καλό ανακάτεμα μέχρι να γίνει ομοιογενές το μείγμα μας. Το μεταφέρουμε σε κατάλληλο σκεύος, σκεπάζουμε και το αφήνουμε στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει καλά.
  8. Πριν σερβίρουμε, αφήνουμε το παρφέ εκτός κατάψυξης για 10 λεπτά, κόβουμε με σκουπ παγωτού μπάλες και το σερβίρουμε σε μπολ ή ποτήρια.

Μπορείς να δεις ακόμη