746
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Υλικά
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.γ. baking powder
- 125 γρ. ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκά τα προτιμάμε)
- 90 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 90 γρ. αραβοσιτέλαιο
- 2 αυγά
- 50 γρ. γάλα
- 1 κ.σ. μαχλέπι κοπανισμένο
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- ½ κ.γ. μαστίχα χτυπημένη στο γουδί με 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1-2 κρόκοι αυγών ανακατεμένοι με 1-2 κ.σ. γάλα για το άλειμμα
Eκτέλεση
- Βάζουμε στο μίξερ χειρός το σύρμα και χτυπάμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αραβοσιτέλαιο μέχρι να αφρατέψουν.
- Αλλάζουμε το σύρμα με τον γάντζο και προσθέτουμε τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα. Τέλος, προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, το μαχλέπι και τη μαστίχα.
- Αναμειγνύουμε το baking powder με το αλεύρι και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα. Στο τέλος ζυμώνουμε λίγο με τα χέρια μέχρι να γίνει η ζύμη εύπλαστη και μαλακή.
- Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10 λεπτά περίπου. Στο μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC και στρώνουμε με χαρτί ψησίματος 2 ρηχά ταψιά.
- Παίρνουμε μικρές ποσότητες ζύμης, περίπου 20 γρ. και πλάθουμε κορδονάκια για να φτιάξουμε πλεξούδες ή ότι άλλα σχήματα θέλουμε και τα τοποθετούμε στα ταψιά.
- Ανακατεύουμε τους κρόκους μαζί με το γάλα και αλείφουμε τα κουλουράκια στη συνέχεια τα ψήνουμε, για περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
- Όταν ψηθούν τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα μεταφέρουμε σε μεταλλικά κουτιά ή πορσελάνινο σκεύος με καπάκι.
Δες βήμα-βήμα πόσο εύκολα γίνονται στο παρακάτω video
[ae-fb-embed url=’https://www.facebook.com/Kotsovolos/videos/2026024384186611′ width=’400′]