|  | 

Κουζίνα

Πασχαλινά κουλουράκια

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.γ. baking powder
  • 125 γρ. ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκά τα προτιμάμε)
  • 90 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 90 γρ. αραβοσιτέλαιο
  • 2 αυγά
  • 50 γρ. γάλα
  • 1 κ.σ. μαχλέπι κοπανισμένο
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • ½ κ.γ. μαστίχα χτυπημένη στο γουδί με 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1-2 κρόκοι αυγών ανακατεμένοι με 1-2 κ.σ. γάλα για το άλειμμα

 

 

Eκτέλεση

  1. Βάζουμε στο μίξερ χειρός το σύρμα και χτυπάμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αραβοσιτέλαιο μέχρι να αφρατέψουν.
  2. Αλλάζουμε το σύρμα με τον γάντζο και προσθέτουμε τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα. Τέλος, προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, το μαχλέπι και τη μαστίχα.
  3. Αναμειγνύουμε το baking powder με το αλεύρι και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα. Στο τέλος ζυμώνουμε λίγο με τα χέρια μέχρι να γίνει η ζύμη εύπλαστη και μαλακή.
  4. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10 λεπτά περίπου. Στο μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC και στρώνουμε με χαρτί ψησίματος 2 ρηχά ταψιά.
  5. Παίρνουμε μικρές ποσότητες ζύμης, περίπου 20 γρ. και πλάθουμε κορδονάκια για να φτιάξουμε πλεξούδες ή ότι άλλα σχήματα θέλουμε και τα τοποθετούμε στα ταψιά.
  6. Ανακατεύουμε τους κρόκους μαζί με το γάλα και αλείφουμε τα κουλουράκια στη συνέχεια τα ψήνουμε, για περίπου 25-30 λεπτά,  μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
  7. Όταν ψηθούν τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα μεταφέρουμε σε μεταλλικά κουτιά ή πορσελάνινο σκεύος με καπάκι.

 

Δες βήμα-βήμα πόσο εύκολα γίνονται στο παρακάτω video

Δείτε ακόμη