3,7K
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Αν ο φούρνος δεν ψήσει κουλουράκια, αν δεν μοσχομυρίσει ο τόπος βούτυρο και πορτοκάλι, πώς θα καταλάβουμε πως έφτασε Πάσχα;
Υλικά για 80 κομμάτια περίπου
- 1 κιλό αλεύρι μαλακό
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 350 γρ. βούτυρο φρέσκο
- 300 γρ. ζάχαρη
- 175 ml χυμό πορτοκαλιού
- 1 καψουλάκι βανιλίνη
- Ξύσμα από 3 πορτοκάλια
- 1 κρόκο αυγού, ανακατεμένο με 1 κουτ. σούπας νερό για το άλειμμα
Εκτέλεση
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
- Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού να αφρατέψουν καλά.
- Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού και τη βανιλίνη. Όταν ομογενοποιηθούν προσθέτουμε το μισό αλεύρι δουλεύοντας το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα.
- Αποσύρουμε το μπολ από το μίξερ και προσθέτουμε τμηματικά το υπόλοιπο αλεύρι ζυμώνοντας με το χέρι, μέχρι να πάρουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
- Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και μετά παίρνουμε μικρές ποσότητες (20 – 25 γρ. περίπου) και πλάθουμε κορδόνια που μετά τυλίγουμε κοτσιδούλες ή σε σχήμα “θ” ή σε σχήμα “S”.
- Τοποθετούμε τα κουλουράκια αραιά σε ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα. Με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια τους με κρόκο του αυγού χτυπημένο με λίγο νερό και τα ψήνουμε για 20-25 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ, χρυσαφένιο χρώμα.
- Αφήνουμε τα κουλούρια να κρυώσουν πριν τα ξεκολλήσουμε από το χαρτί και τα μεταφέρουμε σε πιατέλα ή σκεύος αποθήκευσης.
Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: φούρνος, ταψί, μίξερ.