Πασχαλινή τάρτα με ανθότυρο, αρακά και αυγά

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Αυτή η αρωματική τάρτα με τα λευκά τυριά και την τραγανή βουτυρένια βάση θα συμπληρώσει το πασχαλινό τραπέζι μας με τον καλύτερο τρόπο.

 

 

Υλικά για μια ταρτιέρα διαμ. 26εκ.

 

Για τη ζύμη

  • 125 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
  • 1 κρόκο αυγού
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • ελάχιστο παγωμένο νερό

 

Για τη γέμιση

  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι αρακά ξεπαγωμένο ή φρέσκο ξεσπυρισμένο
  • 400 γρ. ανθότυρο λιωμένο με πιρούνι
  • 100 γρ. γιαούρτι
  • 100 γρ. τρίμμα φέτας
  • 2 αυγά
  • 4 αυγά βρασμένα και κομμένα στη μέση
  • αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Για τη ζύμη της τάρτας: Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με τους γάντζους το αλεύρι με το βούτυρο, το αλάτι, τη ζάχαρη και τον κρόκο του αυγού να ενωθούν τα υλικά. Βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο και τη ζυμώνουμε λίγο με το χέρι προσθέτοντας ελάχιστο παγωμένο νερό, αν χρειαστεί, ώστε να γίνει ομοιογενής και εύπλαστη. Την πλάθουμε σε μπάλα, την πατάμε να πλατύνει ελαφρά και την αφήνουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Στρώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλας στον πάγκο μας. Τοποθετούμε πάνω τη ζύμη και την πιέζουμε με το χέρι να ανοίξει. Τοποθετούμε από πάνω δεύτερο κομμάτι λαδόκολλας και με τον πλάστη, την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο πάχους 3χιλ. Κάθε τόσο ξεκολλάμε και ξανακολλάμε τη λαδόκολλα στη ζύμη και τη γυρίζουμε από την άλλη πλευράς ώστε να μην δημιουργούνται ζάρες και να ανοίξει ομοιόμορφα.
  3. Στο τέλος αφαιρούμε την πάνω λαδόκολλα, αναποδογυρίζουμε τη ζύμη στην ταρτιέρα και καλύπτουμε με αυτή τη βάση και τα πλαϊνά της τοιχώματα, πιέζοντας απαλά με τα δάχτυλα να εφαρμόσει καλά. Αφαιρούμε προσεκτικά τη δεύτερη λαδόκολλα και κόβουμε τη ζύμη που εξέχει γύρω απ’ την ταρτιέρα με την ανάποδη του μαχαιριού (όχι από την κοφτερή πλευρά). Με ένα πιρούνι την τρυπάμε παντού και την αφήνουμε στην κατάψυξη.
  4. Χτυπάμε το ασπράδι του ενός αυγού με ένα πιρούνι και αλείφουμε τη ζύμη χρησιμοποιώντας πινέλο. Ανακατεύουμε το ανθότυρο, με το γιαούρτι, τα υπόλοιπα αυγά, το κρεμμυδάκι, τα φρέσκα μυρωδικά, τον αρακά, τη φέτα, λίγο αλάτι και μπόλικο πιπέρι. Βγάζουμε την ταρτιέρα από την κατάψυξη και αδειάζουμε το μείγμα στην εσοχή της τάρτας. Κόβουμε τα βρασμένα αυγά στη μέση και τα ενθέτουμε κυκλικά στη γέμιση.
  5. Ψήνουμε την τάρτα στον προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η ζύμη και να χρυσίσει η επιφάνεια της τάρτας.
  6. Αν χρησιμοποιήσουμε ταρτιέρα με αποσπώμενη βάση, ξεφορμάρουμε την τάρτα σε πιατέλα και τη σερβίρετε ζεστή ή χλιαρή. Εναλλακτικά τη σερβίρουμε μαζί με την ταρτιέρα στο τραπέζι.

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: φούρνος, μίξερ.

Μπορείς να δεις ακόμη