1,2K
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Οι πατάτες αρχικά βράζουν μέσα σε γάλα και το μαγείρεμά τους ολοκληρώνεται στον φούρνο μαζί με κρέμα τυρί και μυρωδικά, έτσι ώστε να αποκτήσουν από πάνω μια ωραία τραγανή κρούστα.
Υλικά για 4-6 άτομα
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2 κ.σ βούτυρο αγελάδος
- 700 γρ. πατάτες καθαρισμένες
- 300 γρ. γάλα
- 300 ml κρέμα γάλακτος
- μερικά κλωναράκια θυμάρι φρέσκο
- 150 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Κόβουμε το σκόρδο στη μέση και τρίβουμε με αυτό τα τοιχώματα ενός πυρίμαχου σκεύους. Ύστερα το περνάμε από την πρέσα του πουρέ και το λιώνουμε.
- Κόβουμε τις πατάτες υπομονετικά σε πολύ λεπτές φέτες ή τις περνάμε από μαντολίνο, αν έχουμε.
- Τις ρίχνουμε σε πλατιά κατσαρόλα ή σε σκεύος που μπαίνει σε εστία και φούρνο και τις αλατοπιπερώνουμε. Πασπαλίζουμε με το θυμάρι και προσθέτουμε το λιωμένο σκόρδο, το γάλα, τη μισή τριμμένη κεφαλογραβιέρα, τη μισή κρέμα γάλακτος και μισό φλιτζάνι νερό.
- Τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά και μόλις πάρει βράση το φαγητό χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με καπάκι και σιγοβράζουμε για 25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να πιούν όλα σχεδόν τα υγρά τους.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Αλείφουμε με βούτυρο το πυρίμαχο σκεύος που αλείψαμε με σκόρδο και μεταφέρουμε μέσα τις πατάτες. Προσθέτουμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος και τις περιχύνουμε.
- Πασπαλίζουμε από πάνω την υπόλοιπη κεφαλογραβιέρα, ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε κομματάκια και ψήνουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν καλά οι πατάτες και να κάνει το φαγητό μια ωραία κρούστα από πάνω.
- Αφήνουμε το φαγητό εκτός φούρνου για 10 λεπτά να πέσει λίγο η θερμοκρασία του πριν το σερβίρουμε ως συνοδευτικό ενός ψητού κρέατος ή σαν πρώτο πιάτο μαζί με σαλάτα.
Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: κατσαρόλα, φούρνος.