Πώς να αποξηράνω τα δικά μου σύκα

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Τα ξερά σύκα για εμάς τους Έλληνες είναι κομμάτι της διατροφής μας από την αρχαιότητα. Συνήθως τα αγοράζουμε έτοιμα, αλλά υπάρχει τρόπος να τα φτιάξουμε μόνοι μας στο σπίτι.

Ο παραδοσιακός τρόπος γίνεται στον ήλιο (λιαστά). Υπάρχει τρόπος όμως να αποξηράνουμε τα σύκα και στον φούρνο (φουρνιστά).

 

 

Για να αποξηράνουμε τα σύκα στον ήλιο:

  1. Διαλέγουμε ώριμα μαλακά σύκα, όμοια όσο γίνεται σε μέγεθος.
  2. Τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό και τα σκουπίζουμε.
  3. Τα ανοίγουμε ελαφρά από το πλάι και τα ρίχνουμε σε νερό που βράζει μαζί με τον χυμό από 1 -2 λεμόνια.
  4. Τα βγάζουμε στο 1 λεπτό και τα αφήνουμε να στεγνώσουν σε ταψί στρωμένο με χαρτιά κουζίνας.
  5. Κόβουμε από πάνω το κοτσάνι με ένα ψαλίδι και τα αραδιάζουμε σε σχάρα πάνω από ταψί. Αν θέλουμε μπορούμε να τα ανοίξουμε στη μέση.
  6. Σκεπάζουμε με τούλι, το στερεώνουμε με μανταλάκια και αφήνουμε το ταψί στον ήλιο.
  7. Μέσα στην ημέρα φροντίζουμε να γυρίσουμε τα σύκα τουλάχιστον μία φορά, ενώ το βράδυ τα παίρνουμε μέσα στο σπίτι για να μην μαζέψουν υγρασία.
  8. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για 7 έως 10 μέρες, ανάλογα το μέγεθος των σύκων. Στο τέλος τα σύκα πρέπει όταν τα ανοίγουμε να μην κολλάνε στο εσωτερικό τους και το εξωτερικό μέρος να είναι αρκετά σκληρό και στεγνό, αλλά ευλύγιστο.
  9. Φυλάσσουμε τα σύκα σε γυάλινο βάζο κάνοντας εναλλάξ στρώσεις με φύλλα δάφνης. Τα δαφνόφυλλα θα αρωματίσουν τα σύκα και θα διώξουν μακριά τα μαμούνια για ένα χρόνο.

 

 

Για να αποξηράνουμε τα σύκα στον οικιακό μας φούρνο:

  • Αφού ακολουθήσουμε τα 5 πρώτα βήματα (βλέπε παραπάνω) προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 60οC.
  • Αφού τα τοποθετήσουμε σε σχάρα πάνω σε ταψί, το βάζουμε στον φούρνο (σε ύψος 8 εκ. από τη βάση του) αφήνοντας την πόρτα ελάχιστα ανοιχτή (τοποθετούμε ένα πανάκι).
  • Κάθε 3 – 4 ώρες τα γυρίζουμε επειδή οι καρποί καψαλίζονται εύκολα προς το τέλος της διαδικασίας.
  • Μετά από 12-24 ώρες (ανάλογα με τον φούρνο, το μέγεθος των σύκων, τη θερμοκρασία και την κυκλοφορία του αέρα) όταν τα σύκα είναι σχεδόν έτοιμα, σβήσουμε τον φούρνο και τα αφήσουμε στον φούρνο για 1 ώρα επιπλέον πριν τα βγάλουμε έξω με την πόρτα ανοιχτή.

 

Πότε είναι έτοιμα τα σύκα: Όταν αφυδατωθούν αλλά εξακολουθούν να είναι ευλύγιστα. Για να δοκιμάσουμε, πιέζουμε 3 – 4 από τα μεγαλύτερα στη χούφτα. Αν δεν αφήσουν υγρασία στο χέρι μας και σπάζουν σε κομμάτια, είναι έτοιμα. Αν κάποια από αυτά κρατούν ακόμη λίγη υγρασία τα τοποθετούμε ξανά στον δίσκο για επιπλέον ξήρανση, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα αλλοίωσης τους.

 

Αποθήκευση: Συντηρούμε τα αποξηραμένα σύκα σε δροσερό, ξηρό, σκοτεινό μέρος ή στο ψυγείο μέσα σε γυάλινα αποστειρωμένα δοχεία – όχι πολύ στριμωγμένα, όπου μπορούν να μείνουν για 6 – 12 μήνες.

Μπορείς να δεις ακόμη