Ψωμάκια στον ατμό (bao buns)

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Τα κινέζικα ψωμάκια ατμού που τα τελευταία χρόνια γνωρίζουν μεγάλες δόξες, φτιαγμένα στη σπιτική εκδοχή τους κι έτοιμα να αγκαλιάσουν τη γέμιση της επιλογής μας!

Υλικά:

  • 250 ml γάλα χλιαρό
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 400 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας σπορέλαιο
  • Χαρτί ψησίματος

 

Εκτέλεση

  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι στο μπολ του μίξερ και κρατάμε στην άκρη ένα φλιτζάνι περίπου.
  2. Προσθέτουμε στο μπολ τη μαγιά, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι, προσαρμόζουμε τους γάντζους στο μίξερ χειρός και ξεκινάμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Πρέπει να κολλάει ελαφρώς.
  3. Το βγάζουμε σε αλευρωμένο πάγκο, πασπαλίζουμε με το αλεύρι που έχουμε κρατήσει και το δουλεύουμε για 10 λεπτά με το χέρι να γίνει ελαστικό. Ίσως να μην χρειαστούμε όλο το αλεύρι που κρατήσαμε.
  4. Στο τέλος κάνουμε τη ζύμη μπάλα και την επιστρέφουμε στο μπολ. Το σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και πετσέτα κι αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα τουλάχιστον ή μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος του.
  5. Κόβουμε 12 τετράγωνα κομμάτια από χαρτί ψησίματος. Όταν φουσκώσει η ζύμη, τη βγάζουμε σε αλευρωμένο πάγκο, την πλάθουμε σε κορδόνι και την κόβουμε σε 12 ίσα μέρη. Πλάθουμε το καθένα σε μπαλάκι και το πιέζουμε στον πάγκο σαν να ήταν μπιφτέκι. Τα ανοίγουμε με τον πλάστη σε πάχος όσο 1 δάχτυλο και δίνουμε ολοστρόγγυλο σχήμα στα πιτάκια μας.
  6. Απλώνουμε λίγο λαδάκι επάνω τους και τα διπλώνουμε στη μέση σε μισοφέγγαρα. Τοποθετούμε το καθένα πάνω σε ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος και τα πιέζουμε λίγο με τον πλάστη.
  7. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε ταψί σκεπασμένα. Όταν είναι έτοιμα προετοιμάζουμε τον ατμομάγειρα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
  8. Τοποθετούμε μέσα τα ψωμάκια ανά 3 μαζί με το χαρτί του το καθένα αφήνοντας κενό ανάμεσά τους γιατί θα φουσκώσουν κι άλλο.
  9. Μαγειρεύουμε στον ατμό για 20 λεπτά περίπου την κάθε δόση.
  10. Αφού κρυώσουν τα ψωμάκια μας τα γεμίζουμε και τα απολαμβάνουμε με τη γέμιση της επιλογής μας.

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: ταψί, ατμομάγειρας, μίξερ χειρός.

Μπορείς να δεις ακόμη