Τα πολλά πρόσωπα μιας ομελέτας

by Zikou Stella

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου

Ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά μικρών και μεγάλων που έχουν σαν βάση το αυγό το οποίο μπορεί να μαγειρευτεί με χίλιους δυο τρόπους και να παρουσιαστεί με άλλους τόσους.

Η ομελέτα μπορεί να καταναλωθεί στο πρωινό, το μεσημεριανό ή το βραδινό γεύμα σαν κύριο πιάτο ή ορεκτικό. Μπορεί να είναι λεπτή, πολύ λεπτή σαν κρέπα, παχουλή ή πολύ παχουλή σαν πίτα με πλούσιο περιεχόμενο. Μπορεί να ψηθεί σε τηγάνι με λάδι ή βούτυρο αλλά και στον φούρνο μέσα σε ταψί, πυρίμαχο σκεύος ή ταψάκι για μάφινς. Μπορεί να είναι από την Ελλάδα ή από άλλες χώρες και να ακούει σε διαφορετικά ονόματα ανάλογα το γεωγραφικό μήκος και πλάτος της γης όπου μαγειρεύεται και να τη λένε φρουτάλια, φουρτάλια, σφουγγάτο, τορτίγια, φριτάτα ή στραπατσάδα. Και πώς μπορεί να μαγειρευτεί; Σκέτη μόνο με αλάτι και πιπέρι ή γεμιστή με διάφορα υλικά και διπλωμένη στη μέση ή σε ρολό. Μπορεί ακόμη να περιέχει γάλα, αλλαντικά, τυριά, λαχανικά, ζυμαρικά, φρέσκα μυρωδικά, ακόμη και ψάρι.

 

 

Ομελέτα απλή

Είναι απλώς η βάση για να την απολαύσετε σκέτη ή πασπαλισμένη με τριμμένο τυράκι. Αλλιώς κάντε τη ρολό ή φάκελο γεμίζοντας με ωμά ή ψημένα υλικά της επιλογής σας.

Υλικά

  • 3 αυγά
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 2 κουτ. σούπας νερό
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο ή 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Προαιρετικά υλικά

  • Τριμμένο τυρί της επιλογής σας
  • λεπτοκομμένα και ψημένα αλλαντικά της επιλογής σας
  • Λαχανικά κομμένα σε λεπτές λωρίδες ή φέτες και ψημένα (πιπεριά, μανιτάρια, κρεμμύδι, κρεμμυδάκι φρέσκο κλπ)
  • Ντοματίνια σε φέτες
  • Καπνιστό σολομό
  • Αβοκάντο σε φέτες

Εκτέλεση

  1. Μέσα σε ένα μπολ σπάζουμε τα αυγά και τα χτυπάμε με το νερό κι ανάλογο αλατοπίπερο.
  2. Βάζουμε ένα τηγάνι διαμ. 23εκ στη φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτουμε το βούτυρο ή το ελαιόλαδο. Όταν τσιτσιρίσει, ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά και κουνάμε το τηγάνι κυκλικά να πάνε παντού.
  3. Όταν αρχίσει να σταθεροποιείται περιμετρικά η ομελέτα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και πιάνουμε μια σπατούλα στο χέρι. Ξεκινάμε να ανοίγουμε την ομελέτα σε διάφορα σημεία ώστε το άψητο αυγό να πηγαίνει από κάτω και να ξεκινήσει να ψήνεται κι αυτό.
  4. Όταν στεγνώσει σχεδόν ολόκληρη η ομελέτα από πάνω και μείνει ελάχιστα υγρή, είτε σκεπάζουμε το τηγάνι με καπάκι και ψήνουμε για 1 λεπτό ακόμη ώστε να στεγνώσει εντελώς, είτε γυρίζουμε με πιάτο την ομελέτα να ψηθεί και από την άλλη πλευρά, είτε προσθέτουμε στη μισή της επιφάνεια τη γέμιση της επιλογής μας.
  5. Ανασηκώνουμε την άδεια πλευρά και τη διπλώνουμε στη μέση σαν φάκελο πριν κυλήσουμε την ομελέτα στο πιάτο για να τη σερβίρουμε.

 

 

Ομελετίτσες ατομικές σε ταψάκι για μάφιν

Αυτές οι ομελετίτσες τρώγονται στο πρωινό ή τα μπράντς με δυο μπουκιές ή γίνονται φανταστική γέμιση σε σάντουιτς.

Υλικά

  • 8-10 αυγά
  • 50 ml γάλα
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Βούτυρο μαλακωμένο
  • 100 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη ή άλλο τυρί της επιλογής σας
  • 75 γρ. Μπέικον σε καρεδάκια
  • Θυμάρι φρέσκο για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC στον αέρα.
  2. Σπάζουμε τα αυγά μέσα σε ευρύχωρη κανάτα και τα χτυπάμε με σύρμα, προσθέτοντας το γάλα, αλάτι, πιπέρι και το μισό τριμμένο τυρί. Εναλλακτικά χτυπάμε τα υλικά μας στο μπλέντερ.
  3. Με πινέλο σιλικόνης βουτυρώνουμε τις υποδοχές ενός ταψιού για μάφινς και μοιράζουμε το μείγμα των αυγών στις υποδοχές του ταψιού μας.
  4. Μοιράζουμε από πάνω ομοιόμορφα τα καρεδάκια του μπέικον και το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδοκοκκινίσουν οι ομελετίτσες μας.
  5. Αφαιρούμε τις ψημένες ομελετίτσες από το ταψί και τις σερβίρουμε πασπαλισμένες με φυλλαράκια φρέσκου θυμαριού.

 

 

Ομελέτα φούρνου με κολοκυθάκια και σύγκλινο

Μια πραγματικά χορταστική ομελέτα με λαχανικά και σύγκλινο. Το σύγλινο μπορεί να παραληφθεί εντελώς, ενώ τα κολοκυθάκια μπορούν κάλλιστα να αντικατασταθούν με άλλα λαχανικά, όπως μελιτζάνα, μπρόκολο, κουνουπίδι, πιπεριές κλπ.

Υλικά για ένα πυρίμαχο σκεύος 20Χ25εκ.

  • 8 αυγά
  • 2-3 κολοκυθάκια σε κύβους
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το ταψί
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε φετούλες, μαζί με το τρυφερό πράσινο μέρος
  • 200 γρ. φέτα τρίμμα
  • 2-3 κουτ. σούπας άνηθο
  • 150 γρ. σύγκλινο σε κυβάκια
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε, στεγνώνουμε και κόβουμε σε κυβάκια τα κολοκυθάκια. Τα κρεμμυδάκια, τα καθαρίζουμε, τα πλένουμε και τα κόβουμε σε λεπτές φετούλες.
  2. Βάζουμε σε δυνατή φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταθεί και ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τα κολοκυθάκια. Αλατίζουμε και σοτάρουμε μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να στεγνώσουν.
  3. Προσθέτουμε τότε τα κρεμμυδάκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά μας.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC και λαδώνουμε το πυρίμαχο σκεύος μας. Χτυπάμε τα αυγά μας μέσα σε ένα μπολ, προσθέτοντας αλάτι, πιπέρι και λίγο νερό.
  5. Μεταφέρουμε τα κολοκυθάκια και τα κρεμμυδάκια στο λαδωμένο σκεύος μας, πασπαλίζουμε με τη φέτα, τον άνηθο και τα κυβάκια του σύγλινου και τα απλώνουμε ομοιόμορφα.
  6. Περιχύνουμε από πάνω με το μείγμα των αυγών και βάζουμε το ταψί στον φούρνο. Ψήνουμε για 35-40 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσει η ομελέτα μας και να πάρει χρώμα.
  7. Τη σερβίρουμε ζεστή μαζί με μια ντοματοσαλάτα και ωραίο ζυμωτό ψωμί.

 

 

Ισπανική τορτίγια με πατάτες

Ομελέτα με πατάτες στην Ελλάδα, τορτίγια στην Ισπανία. Αν προσθέταμε και χωριάτικο λουκάνικο θα είχαμε μια κυκλαδίτικη φρουτάλια ή φουρτάλια.

Υλικά για 4 άτομα

  • 3 πατάτες κομμένες σε μπαστούνια
  • Άφθονο αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα
  • 8 αυγά
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μπαστούνια.
  2. Ζεσταίνουμε άφθονο λάδι σε βαθύ τηγάνι και τηγανίζουμε τις πατάτες μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα και να μαλακώσουν.
  3. Μεταφέρουμε τις πατάτες με τρυπητή κουτάλα σε αντικολλητικό τηγάνι με μεταλλικό ή αφαιρούμενο χερούλι (για να μπορεί να μπει και σε φούρνο) μαζί με λίγο από το λάδι τους και το βάζουμε στη φωτιά.
  4. Χτυπάμε τα αυγά με αλάτι και πιπέρι και περιχύνουμε τις πατάτες στο τηγάνι. Ψήνουμε την τορτίγια σε μέτρια φωτιά και σκεπασμένη με καπάκι μέχρι να ψηθεί καλά η κάτω πλευρά.
  5. Μπορούμε να τη μεταφέρουμε σε προθερμασμένο φούρνο για να ροδοκοκκινίσει και η κάτω πλευρά της ή να την αναποδογυρίσουμε με τη βοήθεια ενός πιάτου μέσα στο τηγάνι και να την ψήσουμε και από την άλλη πλευρά.
  6. Τη μεταφέρουμε σε πιατέλα και σερβίρουμε κόβοντας στα 4. Συνοδεύουμε με σαλάτα της επιλογής μας.

Είσαι στην Κύπρο; Μπες εδώ και ανακάλυψε όλα όσα χρειάζεσαι για να δημιουργήσεις τις καλύτερες ομελέτες!

Μπορείς να δεις ακόμη