|  | 

Κουζίνα

Παντζαρόσουπα

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Το χρώμα της θα σε ενθουσιάσει, η γεύση της θα σε συναρπάσει.

 

Υλικά

  • 300γρ. παντζάρια καθαρισμένα (μόνο τους βολβούς), σε μεγάλα κομμάτια
  • 2 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια
  • 1 σκελίδα σκόρδο (χωρίς τη φύτρα), σε φέτες
  • 1 πατάτα καθαρισμένη, σε μεγάλα κομμάτια
  • 1 μαραθόριζα, σε μεγάλα κομμάτια
  • 1 πράσο μεγάλο καθαρισμένο, σε χοντρά κομμάτια
  • 1 αστεροειδή γλυκάνισο
  • 1-2 πρέζες κύμινο
  • 1 μεγάλη κ.σ βούτυρο
  • Αλάτι, πιπέρι

 

Για το σερβίρισμα

  • Λίγη φέτα τρίμμα ή κατίκι Δομοκού
  • Λίγο μάραθο ψιλοκομμένο

 

Εκτέλεση

  1. Κρατάμε στην άκρη τα φυλλαράκια από τη μαθαρόριζα (για το σερβίρισμα) και ετοιμάζουμε όλα τα υπόλοιπα λαχανικά της συνταγής.
  2. Σε ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα λαχανικά μαζί με τα μπαχαρικά μας, ανακατεύοντας συχνά.
  3. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε ζεστό νερό από το βραστήρα και αφού πάρει η σούπα μια δυνατή βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά τα λαχανικά.
  4. Αφαιρούμε τον αστεροειδή γλυκάνισο και πολτοποιούμε τη σούπα επιτόπου μέσα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ. Εναλλακτικά τη μεταφέρουμε σε μπλέντερ σε δύο-τρεις δόσεις και την πολτοποιούμε, επιστρέφοντας στο τέλος τον πολτό στην κατσαρόλα.
  5. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει. Δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται αλατοπιπερώνουμε σύμφωνα με τη γεύση μας.
  6. Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή, γαρνίροντας με τρίμμα φέτας ή κατίκι και ψιλοκομμένα τα φυλλαράκια του μάραθου.

Δείτε ακόμη