2,5K
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Σταφιδόψωμο, σοκολατόψωμο και τυρόψωμο γεμιστό για να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα και να θυμόμαστε πως το ψωμί είναι απλώς η βάση πάνω στην οποία μπορούμε να προσθέσουμε τα πάντα. Ή σχεδόν τα πάντα.
Γεμιστή φρατζόλα με κασέρι και θυμάρι
Το ψωμοτύρι στην πιο νόστιμη παραλλαγή του, το φτιάχνουμε με έτοιμο ψωμί και το τυρί της επιλογής μας. Το πιο σημαντικό πάντως είναι πως το μοιραζόμαστε πάντα με μεγάλη παρέα, αλλιώς κινδυνεύουμε να το φάμε όλο μόνοι μας…
Υλικά
- 1 φρατζόλα μεγάλη (έτοιμη του εμπορίου)
- 250 γρ. κασέρι ή γραβιέρα
- 100 γρ. βούτυρο
- 1 κουτ. γλυκού σκόρδο σε σκόνη
- Θυμάρι ξερό
Εκτέλεση
- Αφήνουμε το βούτυρο να μαλακώσει σε θερμοκρασία δωματίου και το ανακατεύουμε με το σκόρδο και το θυμάρι.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC. Χαράζουμε τη φραντζόλα κατά μήκος με δύο χαρακιές χωρίς να φτάσουμε ως κάτω και μετά κατά πλάτος σε φέτες προσέχοντας να μη χωρίσουμε το ψωμί.
- Αλείφουμε με το μείγμα του βούτυρου όλη τη φρατζόλα στα σημεία που χαράξαμε αλλά και εξωτερικά.
- Κόβουμε το τυρί σε λεπτές φέτες και γεμίζουμε τη φρατζόλα στα σημεία που χαράξαμε.
- Τυλίγουμε το ψωμί σε ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 20 με 30 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί.
- Σερβίρουμε τη φρατζόλα ζεστή πάνω σε ξύλο κοπής.
Σταφιδόψωμο
Ένα πλούσιο ψωμί σαν τσουρέκι, εμπλουτισμένο με δυο λογιών σταφίδες, μπαχαρικά και καρύδια. Το απολαμβάνουμε σε φέτες, κομμένο με μαχαίρι ή το κόβουμε απλώς με το χέρι…
Για τη ζύμη
- 900 γρ. αλεύρι σκληρό
- 2 φακελάκια μαγιά σε σκόνη
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- 2 βανιλίνες
- 1 ½ κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη
- 150 γρ. Βούτυρο σε κυβάκια μαλακό εκτός ψυγείου
- 450 ml γάλα
- 1 αυγό
- 1 κρόκο για το άλειμμα
- 150 γρ. ζάχαρη
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι κι ένα λεμόνι
- 1 αυγό χτυπημένο με λίγο νερό για το ψήσιμο
- 100 γρ. μαύρη σταφίδα κορινθιακή
- 100 γρ. σουλτανίνα
- 100 γρ. καρύδια κοπανισμένα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι στο μπολ της κουζινομηχανής και ανακατεύουμε μέσα τη μαγιά, την κανέλα, τις βανιλίνες και το αλάτι.
- Ρίχνουμε το γάλα σε κατσαρολάκι και το βάζουμε να ζεσταθεί λίγο σε μέτρια φωτιά. Όταν ζεσταθεί (προσοχή μην κάψει πολύ), ρίχνουμε μέσα το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει. Ανακατεύουμε μέσα με κουτάλα ξύλινη τη ζάχαρη και το ξύσμα των εσπεριδοειδών.
- Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο του αλευριού και ρίχνουμε εκεί το υγρό μείγμα της κανάτας και το αυγό. Ζυμώνουμε για 2 λεπτά περίπου, προσθέτουμε τις σταφίδες και τα καρύδια και ζυμώνουμε λίγο ακόμη, μέχρι να πάρουμε μια σχετικά σφιχτή και απαλή ζύμη.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μπολ ευρύχωρο. Σκεπάζουμε το μπολ με καπάκι ή μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει για μιάμιση ώρα περίπου.
- Βγάζουμε τη ζύμη σε πάγκο αλευρωμένο και της κάνουμε μερικά διπλώματα να ξεφουσκώσει. Χωρίζουμε στη μέση και πλάθουμε δυο μπάλες. Τις τοποθετούμε σε 2 ξεχωριστά ταψιά στρωμένα με χαρτί ψησίματος.
- Σκεπάζουμε τα ταψιά με πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει. Χτυπάμε τον κρόκο του αυγού με λίγο νερό και με ένα πινέλο αλείφουμε απαλά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160οC στις αντιστάσεις και τοποθετούμε τη σχάρα του φούρνου όσο πιο χαμηλά γίνεται. Ψήνουμε ένα ένα τα ταψιά μέχρι να φουσκώσουν κι άλλο και να ροδοκοκκινίσουν όμορφα.
Σοκολατόψωμο
Ένα σκουρόχρωμο ψωμί, κατάλληλο για το πρωινό κυρίως αλλά και για σνακ καθόλη τη διάρκεια της μέρας.
Υλικά για μια μακρόστενη φόρμα μεγάλη
- 800 γρ. αλεύρι σταρένιο κίτρινο
- 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50 γρ. κακάο ή 100 γρ. χαρουπάλευρο, αν προτιμάτε
- 2 φακελάκια μαγιά σε σκόνη
- 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 κουτ. σούπας κόλιανδρο κοπανισμένο
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι καρύδια χοντροκοπανισμένα
- 650 ml νερό χλιαρό περίπου (όσο πάρει)
- 125 γρ. κουβερτούρα σε σταγόνες ή ψιλοκομμένη
Εκτέλεση
- Κρατάμε το μισό αλεύρι για όλες τις χρήσεις στην άκρη και ανακατεύουμε μέσα σε μια λεκανίτσα το υπόλοιπο μαζί με το σταρένιο αλεύρι, το κακάο, τη μαγιά, τη ζάχαρη, τον κόλιανδρο και το αλάτι.
- Ρίχνουμε το χλιαρό νερό κρατώντας λίγο στην άκρη και αρχίζουμε να ανακατεύουμε και να ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να γίνουν ομοιογενής ζύμη που θα πλάθεται εύκολα και δεν θα κολλάει στο χέρι.
- Ανάλογα με την κατάσταση του ζυμαριού θα προσθέσουμε νερό ή αλεύρι. Από τη στιγμή που θα έρθει η ζύμη στην κατάσταση που θέλουμε, να είναι δηλαδή μαλακή και εύπλαστη χωρίς να κολλάει. Προσθέτουμε τη σοκολάτα και συνεχίσουμε να τη ζυμώνουμε για ένα 10λεπτο ακόμη, τουλάχιστον.
- Για να επισπεύσουμε τον χρόνο φουσκώματος προθερμαίνουμε τον οικιακό μας φούρνο στους 40οC και σκεπάζουμε με πάνινη πετσέτα το μπολ με τη ζύμη και αφήνουμε στνο φούρνο για 50-60 λεπτά περίπου, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Βγάζουμε τη ζύμη από τον φούρνο, την πατάμε να ξεφουσκώσει και τη ζυμώνουμε για λίγο ακόμη.
- Λαδώνουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ, πασπαλίζουμε τον πάτο της με λίγο καρύδι και αδειάζουμε μέσα τη ζύμη. Βρέχουμε με το χέρι την επιφάνειά της και βάζουμε ξανά τη φόρμα στον φούρνο.
- Αφού φουσκώσει ξανά η ζύμη, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200οC και ψήνουμε για 20 λεπτά.
- Στη συνέχεια κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180οC και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 45 λεπτά περίπου μέχρι το ψωμί να κάνει μια όμορφη κρούστα.