Τταβάς με ρύζι λαχανικά και γιαούρτι

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Ο τταβάς είναι πήλινο δοχείο για ψητά του φούρνου το οποίο δίνει και το όνομά του στη συγκεκριμένη συνταγή. Παραδοσιακά γίνεται με αρνάκι ή κατσικάκι, λαχανικά και πάντα μοσχοβολάει αρτυσιά (κύμινο). Εδώ του προσθέσαμε λίγο ρύζι και γιαούρτι!

 

 

Υλικά: (για 4 άτομα)

  • 1 1/2 κιλό αρνάκι ή κατσικάκι σε μερίδες (χεράκι)
  • 1 φλιτζάνι ρύζι νυχάκι
  • 2 κουτ. γλυκού κύμινο τριμμένο (αρτυσιά)
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 ντομάτες μέτριες
  • 1 κολοκυθάκι σε κυβάκια
  • 2 πατάτες σε φέτες
  • 1 ντομάτα σε φέτες
  • 1 κρεμμύδι σε φέτες
  • 500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό αλατισμένο
  • Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC. Σε ένα πήλινο σκεύος (τταβά) τοποθετούμε τα κομμάτια του κρέατος (πρώτα αυτά με το κόκκαλο) και προσθέτουμε πασπαλιστά από πάνω το μισό κρεμμύδι, το μισό ρύζι, το μισό κύμινο, τη μισή τριμμένη ντομάτα, τα μισά κολοκυθάκια και ανάλογο αλάτι και πιπέρι.
  2. Συνεχίζουμε με μια ακόμη στρώση από το υπόλοιπο αρνί και προσθέτουμε από πάνω τα υπόλοιπα ψιλοκομμένα υλικά (το κρεμμύδι, το ρύζι, το κύμινο, την τριμμένη ντομάτα, το κολοκυθάκι και το αλατοπίπερο.)
  3. Τελειώνουμε κάνοντας μία στρώση με φέτες πατάτας, ντομάτας και κρεμμυδιών.
    Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο τον ταβά και ψήνουμε το φαγητό στον προθερμασμένο φούρνο για διόμιση ώρες.
  4. Βγάζουμε τον ταβά από τον φούρνο, αφαιρούμε το αλουμινίχαρτο κι απλώνουμε από πάνω το γιαούρτι σε μια στρώση. Ξαναβάζουμε τον ταβά στον φούρνο και ψήνουμε για 1 ώρα ακόμα.

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: φούρνος.

Μπορείς να δεις ακόμη