Βελουτέ πατάτας με μανιτάρια

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Με απλά υλικά και μεγάλη όρεξη για σπιτικό υγιεινό φαγητό φτιάχνουμε μια χορταστική σούπα με βαθιά νοστιμιά και πλούσια φθινοπωρινά αρώματα.

 

Υλικά για 5 άτομα

  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
  • 1 πράσο το λευκό μέρος σε λεπτές φέτες
  • 20 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια
  • 2 σκελίδες σκόρδο σε λεπτές φετούλες
  • 500 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
  • 500 γρ. μανιτάρια της επιλογής σας, κομμένα σε φέτες
  • 2-3 κουτ. σούπας φυλλαράκια από φρέσκο θυμάρι
  • 1 φλιτζάνι κρασί λευκό
  • 8 κουτ. σούπας γιαούρτι

 

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε νερό στον βραστήρα. Ρίχνουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε μεταλλικό μπολ και προσθέτουμε 1,5 λίτρο βραστό νερό. Αφήνουμε τα μανιτάρια να μουλιάσουν για 20 λεπτά.
  2. Στο μεταξύ ζεσταίνουμε 2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο σε ευρύχωρη κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα πράσο για 2 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε το ένα σκόρδο και το φέρνουμε μια δυο βόλτες στην κατσαρόλα να μυρίσει.
  3. Ρίχνουμε τα μισά μανιτάρια και τις πατάτες. Πασπαλίζουμε με λίγο θυμάρι και συνεχίζουμε να σοτάρουμε ανακατεύοντας συχνά με την κουτάλα μέχρι να μαλακώσουν λίγο οι πατάτες και τα μανιτάρια να αρχίσουν να ροδίζουν.
  4. Σβήνουμε με το κρασί κι αφού εξατμιστεί το οινόπνευμα, προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα αποξηραμένα μανιτάρια και τον ζωμό τους. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να πάρει βράση η σούπα μας.
  5. Χαμηλώνουμε τότε τη φωτιά, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει για 20-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά οι πατάτες.
  6. Στο μεταξύ σοτάρουμε τα υπόλοιπα μανιτάρια σε αντικολλητικό τηγάνι με 1 κουταλιά ελαιόλαδο και τη δεύτερη σκελίδα σκόρδο μέχρι να μαραθούν. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με θυμάρι.
  7. Πολτοποιούμε τα λαχανικά της σούπας μέσα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ. Δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται διορθώνουμε τη γεύση με έξτρα αλατοπίπερο.
  8. Σερβίρουμε τη σούπα σε ατομικά μπολ ή βαθιά πιάτα προσθέτοντας στο καθένα από μια-δυο κουταλιές μανιτάρια σοτέ και από μια-δυο κουταλιές γιαούρτι. Πασπαλίζουμε με έξτρα φυλλαράκια από θυμάρι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Μπορείς να δεις ακόμη