7 πράγματα που αξίζει να ξέρεις για το ραβδομπλέντερ σου

by Despoina Sachini

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

 

Άλλαξε ο τρόπος  που φτιάχνουμε τις βελουτέ σούπες μας, αλλά αυτό το φοβερό εργαλείο είναι ικανός βοηθός και σε πολλά ακόμη «βελούδινα» μαγειρέματα.

Από τότε που το βάλαμε στην πρίζα, ας το παραδεχτούμε, έχουμε γλιτώσει αρκετή λάντζα και αναστάτωση στην κουζίνα μας, μεταφέροντας υγρά και στερεά υλικά από την κατσαρόλα σε μπλέντερ ή πολυκόφτες για να τα πολτοποιήσουμε. Η δημιουργία μιας σούπας βελουτέ έγινε ξαφνικά μια απλή, εύκολη, ασφαλή και πεντακάθαρη υπόθεση, με το πάτημα ενός κουμπιού μέσα στο ίδιο σκεύος που μαγειρέψαμε και τα υλικά της. Δεν είναι όμως η μόνη δουλειά που μπορούμε να κάνουμε μαζί του.

 

 

1. Βελούδινους πουρέδες λαχανικών και φρούτων

Οι πουρέδες λαχανικών, οσπρίων, φρούτων κ.λπ με τη χρήση του ραβδομπλέντερ μετατρέπεται σε μια πανεύκολη υπόθεση. Απλώς φροντίζουμε να βεβαιωθούμε πως είναι πολύ καλά βρασμένα και στραγγισμένα τα λαχανικά μας. Ξεκινάμε τη διαδικασία με ελάχιστα υγρά και προσθέτουμε σταδιακά επιπλέον υγρά, μόνο όσο χρειάζεται, έτσι ώστε οι πουρέδες μας να αποκτήσουν την επιθυμητή υφή και πυκνότητα. Αν πρόκειται για φρέσκα φρούτα τα κόβουμε σε κύβους και τα πολτοποιούμε προσθέτοντας λίγο χυμό ή λίγο νερό.

 

 

2. Τέλειες φάβες

Η φάβα μας με τη χρήση του ραβδομπλέντερ γίνεται πραγματικά βελούδινη, καθώς μαζί με τη φάβα ή άλλο όσπριο της επιλογής μας πολτοποιούμε το κρεμμύδι και τα λαχανικά με τα οποία τα μαγειρέψαμε μαζί, προσθέτοντας επιπλέον ελαιόλαδο, λεμόνι και ό,τι επιπλέον μυρωδικά προτιμάμε.

 

 

3. Υπέροχες μαρμελάδες και chutney

Μετά την ολοκλήρωση του βρασίματος της μαρμελάδας μας, μπορούμε να δουλέψουμε με το ραβδομπλέντερ μέσα στην κατσαρόλα που τη βράσαμε, δίνοντάς της εντελώς λεία υφή και μετατρέποντάς της σε πραγματικό βελούδο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι πριν την πολτοποίηση να απομακρύνουμε ολόκληρα μπαχαρικά, κουκούτσια ή μεγάλα κομμάτια από βότανα που δεν χρειαζόμαστε πλέον.

 

4. Τέλειες μαγιονέζες, ντιπ και κρεμώδεις σαλάτες

Η μαγιονέζα, η ταραμοσαλάτα, το χούμους, η τυροσαλάτα, η ρεγκοσαλάτα κι η μελιτζανοσαλάτα είναι μόνο μερικά από τα πολύ νόστιμα πράγματα που μπορούμε να φτιάξουμε με τη βοήθεια του ραβδομπλέντερ. Πρέπει όμως η όλη διαδικασία να γίνεται μέσα σε ένα βαθύ σκεύος με μικρό άνοιγμα και όχι μέσα σε ένα μπολ με φαρδύ άνοιγμα. Τα περισσότερα ραβδομπλέντερ συνοδεύονται από ένα τέτοιο σκεύος, διαφορετικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μια κανάτα.

 

 

5. Να φτιάξουμε τέλειες ganache

Η ganache σοκολάτας γίνεται με σοκολάτα που ψιλοκόβουμε και λιώνουμε με ανάλογη ποσότητα καυτής κρέμας γάλακτος. Για να γίνει πραγματικά βελούδινη και να αποκτήσει τέλεια γυαλιστερή υφή, τη δουλεύουμε με το ραβδομπλέντερ. Όπως με ραβδομπλέντερ θα δουλέψουμε μια οποιοδήποτε γλυκιά ή αλμυρή σάλτσα στην οποία θέλουμε να δώσουμε αντίστοιχη υφή.

 

 

6. Για να διορθώσουμε μια μπεσαμέλ ή μια σάλτσα που ατύχησε

Ο μόνος τρόπος να σώσουμε μια αποτυχημένη μπεσαμέλ ή μια κρέμα ζαχαροπλαστικής που σβόλιασε είναι να τη δουλέψουμε για μερικά λεπτά με ραβδομπλέντερ.

 

7. Για να πλύνουμε εύκολα και αποτελεσματικά το ραβδομπλέντερ μας

Απλώς το βυθίζουμε μέσα σε κανάτα με ζεστό νερό και απορρυπαντικό πιάτων και το βάζουμε σε λειτουργία για μερικά δευτερόλεπτα. Το ξεβγάζουμε κάτω από το νερό της βρύσης και το στεγνώνουμε πριν το βάλουμε πίσω στη θέση του.

 

Μπορείς να δεις ακόμη