Από την Ιωάννα Σταμούλου
Τα μήλα αυτή την εποχή είναι άφθονα και στα καλύτερά τους. Οι δυνατότητες που μας δίνουν να τα αξιοποιήσουμε στην κουζίνα μας είναι πολλές. Σήμερα εστιάζουμε μόνο στις μηλόπιτες και φτιάχνουμε τέσσερις διαφορετικές!
Apple scrumble
Τραγανή ζύμη από πάνω, βελούδινη γέμιση μήλων από κάτω. Ιδανικά σερβίρεται παρέα με παγωτό.
Υλικά
- 200γρ. κόκκινα μήλα καθαρισμένα, σε κύβους
- 2 κ.σ νερό
- 1 ξύλο κανέλας
- 2 κ.σ χυμό λεμόνι
- 50γρ. ζάχαρη καστανή υγρή
- 200γρ. αλεύρι
- 1 κ.γ μπέικιν πάουντερ
- 50γρ. βούτυρο κρύο
- 125γρ. ζάχαρη καστανή μαλακή
- 170γρ. κρέμα γάλακτος
- 1 αυγό χτυπημένο
- 50γρ. φουντούκια χοντροσπασμένα
Εκτέλεση
- Σιγοβράζουμε τα μήλα με τον χυμό του λεμονιού, το νερό, την κανέλα και τη ζάχαρη για 4-5 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C βαθμούς (ή 160°C βαθμούς με αέρα) κι ετοιμάζουμε το κραμπλ.
- Βάζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το βούτυρο και ξεκινάμε να τρίβουμε με τις άκρες των δαχτύλων μας, μέχρι να ενωθούν τα δυο υλικά και να γίνουν σαν βρεγμένη άμμος. Προσθέτουμε 75γρ. από τη ζάχαρη, την κρέμα γάλακτος, το αυγό και ανακατεύουμε.
- Αφαιρούμε το ξύλο της κανέλας κι απλώνουμε τα μήλα με τον χυμό τους σε πυρίμαχο σκεύος. Με τη βοήθεια ενός κουταλιού απλώνουμε τη ζύμη πάνω στα μήλα. Ανακατεύουμε την υπόλοιπη ζάχαρη με τα χοντροσπασμένα φουντούκια και πασπαλίζουμε το γλυκό.
- Ψήνουμε στον φούρνο για 30-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει. Αφήνουμε τη «μηλόπιτα» να σταθεί για 5 λεπτά και σερβίρουμε.
Κλασική αμερικάνικη μηλόπιτα
Η αμερικάνικη εκδοχή της μηλόπιτας θέλει την πλούσια γέμιση του μήλου να ψήνεται ανάμεσα σε δύο φύλλα άγλυκης τραγανής ζύμης.
Υλικά
Για τη ζύμη
- 450γρ. αλεύρι κοσκινισμένο
- 225γρ. βούτυρο σε κυβάκια
- 2 κ.σ ζάχαρη
- ½ κ.γ αλάτι
- 1 κ.σ μπέικιν πάουντερ
- 50-60γρ. νερό παγωμένο
Για τη γέμιση
- 1 ½ κιλό μήλα
- 25γρ. βούτυρο λιωμένο
- 150γρ. ζάχαρη
- 1 ½ κ.γ κανέλα
- Λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
- Λίγο γαρίφαλο τριμμένο
- Χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
Για το τελείωμα
- 1 αυγό χτυπημένο με λίγο νερό
- Λίγη ζάχαρη
Εκτέλεση
- Για τη ζύμη: Ρίχνουμε στο μπολ της κουζινομηχανής το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το βούτυρο και προσαρμόζουμε τους γάντζους. Ξεκινάμε να δουλεύουμε τα υλικά σε μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα μέχρι να γίνουν ένα μείγμα σαν βρεγμένη άμμο.
- Προσθέτουμε σταδιακά παγωμένο νερό μέχρι να πάρουμε μια ομοιογενή και εύπλαστη ζύμη. Τη χωρίζουμε στα δύο, το ένα μέρος να είναι ελαφρώς μεγαλύτερο, και φτιάχνουμε δυο μπάλες. Τις τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη και τις αφήνουμε στο ψυγείο όσο ετοιμάζουμε τη γέμιση.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε κύβους. Τα ανακατεύουμε μέσα σε ένα μπολ με το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού, το λιωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο και το μοσχοκάρυδο.
- Με τη βοήθεια πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο και καλύπτουμε τον πάτο και τα πλαϊνά ενός ταψιού με διάμετρο 30εκ.
- Απλώνουμε μέσα το μείγμα των μήλων και ανοίγουμε σε φύλλο την υπόλοιπη ζύμη. Σκεπάζουμε τη γέμιση με το φύλλο, ενώνουμε το πάνω και το κάτω τσιμπώντας τα ελαφρά με τα δάχτυλα. Με ένα μαχαίρι κάνουμε ακτινωτά 4-5 χαρακιές στην επιφάνεια της πίτας.
- Αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ψήνουμε τη μηλόπιτα στον προθερμασμένο φούρνο για 50-55 λεπτά περίπου.
- Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει, κόβουμε κομμάτια και σερβίρουμε.
Tarte tatin
Ένα από τα πιο διάσημα γαστρονομικά λάθη της ιστορίας με πρωταγωνίστριες τις αδελφές Τατέν, έχει μετουσιωθεί στην πιο διάσημη ίσως μηλόπιτα του κόσμου.
Για τη ζύμη της τάρτας
- 1 φύλλο σφολιάτας
Για τη γέμιση
- 5-6 μήλα πράσινα ή κόκκινα 125γρ. ζάχαρη
- 1 κ.σ γλυκόζη
- 2 κ.σ νερό
- 50γρ. βούτυρο Lurpak σε κομματάκια
- 1 καλή πρέζα χοντρό αλάτι
Εκτέλεση
- Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και τη γλυκόζη σε ένα τηγάνι με αποσπώμενο ή μεταλλικό χέρι που μπαίνει και στο φούρνο και το τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά να λιώσει η ζάχαρη και να καραμελώσει σιγά σιγά.
- Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τα μήλα: Τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε στα 4.
- Όταν είναι έτοιμη η καραμέλα τραβάμε το τηγάνι από τη φωτιά κι ανακατεύουμε μέσα το βούτυρο και το χοντρό αλάτι. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και τοποθετούμε τα μήλα σφιχτά το ένα δίπλα στο άλλο μέσα στο τηγάνι.
- Αφού κρυώσει λίγο το τηγάνι ανοίγουμε τη ζύμη της σφολιάτας και την κόβουμε σε δίσκο διαμέτρου 3-4 εκ. μεγαλύτερο από το τηγάνι.
- Σκεπάζουμε τα μήλα στο τηγάνι με τη ζύμη φροντίζοντας να σπρώξουμε τις άκρες της ζύμης ως τη βάση του τηγανιού ώστε να αγκαλιάσει όλη τη γέμιση.
- Με ένα πιρούνι τρυπάτε τη ζύμη σε διάφορα σημεία και βάζουμε το τηγάνι στο φούρνο να ψηθεί μέχρι να πάρει χρώμα. Θα χρειαστεί γύρω στα 30 λεπτά.
- Ξεφουρνίζουμε την τάρτα και μετά από 2 λεπτά την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος. Σερβίρουμε κόβοντας σε κομμάτια.
Upside down κέικ με μήλα
Η πιο εύκολη εκδοχή μηλόπιτας, θέλει να την ψήνουμε ανάποδα- κάτω τα μήλα πάνω η ζύμη – αλλά μετά την αναποδογυρίζουμε κι όλα έρχονται στη θέση τους. Το κέικ από κάτω και τα μελωμένα μήλα από πάνω.
Υλικά για μια φόρμα διαμέτρου 28εκ.
- 8 μήλα κόκκινα ή πράσινα καλά πλυμένα
- 100γρ. ζάχαρη
- 75γρ. βούτυρο σε κυβάκια
Για το κέικ:
- 200γρ. ζάχαρη
- 4 αυγά
- 200γρ. γιαούρτι
- 100γρ. αραβοσιτέλαιο
- 1 βανίλια
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 250γρ. αλεύρι
- 1 κ.σ μπέικιν πάουντερ
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Καθαρίζουμε τα μήλα από τη φλούδα και κόβουμε το καθένα σε 6 κάθετες φέτες.
- Κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλας στο μέγεθος της βάσης του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε και το τοποθετούμε στο ταψί. Μοιράζουμε από πάνω ομοιόμορφα πρώτα τα μήλα και μετά τα κυβάκια του βουτύρου. Σκορπάμε τη ζάχαρη και ψήνουμε τα μήλα στον προθερμασμένο φούρνο.
- Στο μεταξύ χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να ασπρίσει, να τριπλασιαστεί σε όγκο και να γίνει σαν αφρός. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το λάδι, τη βανίλια και το ξύσμα του λεμονιού χτυπώντας για λίγο ακόμα να ομογενοποιηθούν στη ζύμη. Σταματάμε το μίξερ και ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Τα ρίχνουμε στο μείγμα των αυγών λίγο λίγο από σουρωτήρι κι ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως.
- Βγάζουμε από τον φούρνο το ταψί και αδειάζουμε από πάνω το μείγμα του κέικ. Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 170°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 35 λεπτά ακόμα, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνειά του. Όταν βυθίσουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο και βγει στεγνό, είναι έτοιμο.
- Ξεφουρνίζουμε το κέικ και μετά από λίγο το αναποδογυρίζουμε με προσοχή σε σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει. Το μεταφέρουμε σε μία πιατέλα και σερβίρουμε.